Mārketinga spējas un to ietekme uz jaunu eksportēšanu uz jaunu eksportējošu uzņēmumu rezultātiem - Pūķe, Ieva (Latvijas Universitāte, 2022)
Promocijas darbā pētīta mārketinga spēju ietekme uz uzņēmumu rezultātiem jaunu eksportējošu uzņēmumu kontekstā. Pētījuma rezultātā identificētas jauniem eksportētājiem nepieciešamās specifiskās mārketinga spējas, kuru attīstīšana uzlabo eksporta rezultātus: klientu iesaistīšana, partneru attiecību veidošana, tirgus izprašana, jaunu produktu attīstība, stratēģiskais radošums. Identificēta jauna Eksporta mārketinga kultūras spēja ar šādām dimensijām: proaktīvs, strauji reaģējošs, adaptīvs, atvērts eksperimentiem. Tās izmantošana uzlabo eksporta rezultātus, kā arī paaugstina stratēģisko mārketinga spēju līmeni uzņēmumā. Izstrādātais specifisko mārketinga spēju ietekmes modelis pielietojams uzņēmumu eksporta rezultātu uzlabošanai. Atslēgvārdi: mārketinga spējas, eksporta mārketings, eksporta rezultāti, starptautiskā uzņēmējdarbība, mazie un vidējie uzņēmumi.

The doctoral thesis assesses the impact of specific marketing capabilities upon the export performance in young internationalizing firms. The results confirm that specific marketing capabilities for improved export performance are: customer engagement, partner linking, market sensing, new product development and strategic creativity. A new Export marketing culture capability has been developed, through the use and development of which firms will improve their export performance and the level of strategic marketing capabilities. It has the following dimensions: proactive, agile, adaptive and open to experiments. The model of impact of specific marketing capabilities can be used to improve the export performance of firms. Keywords: marketing capabilities, export marketing, export performance, international entrepreneurship, small and medium enterprises.
Marketing Capabilities and their Impact on the Performance of Young Exporting Firms
Keywords: Ekonomika; Uzņēmējdarbība