Metaforu lietojums komunikācijā sociālajos tīklos - Stonka, Krista (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba nosaukums „Metaforu lietojums komunikācijā sociālajos tīklos”. Darbā analizēts un skaidrots metaforu lietojums dabiskā saziņā sociālajos tīklos. Darba galvenais mērķis analizēt un izzināt metaforu, kā domu izteikšanas līdzekli, valodas lietotāju dabiskā saziņā sociālajos tīklos. Minētā mērķa īstenošanai izvirzīti vairāki uzvedumi, piemēram, noskaidrot metaforas un sarunvalodas saistību, izprast un skaidrot valodas metaforas nozīmi, izzināt kognitīvās lingvistikas nostādnes un, protams, apkopot un analizēt ekscerpēto materiālu kopumu. Metafora nav tikai vienkāršs runas izteikšanas līdzeklis, bet gan viena no cilvēka iztēles, valodas jaunrades iespējām. Metaforu rašanās valodā un runā ir balstīta cilvēka iepriekšējā pieredzē, savā būtībā tā ir nevalodiska parādība. Gala rezultātā, sarunvalodā veidojas jaunas vārdu nozīmes – semantiskās pārvirzes, un tās valodā atklāj neizsmeļamus nozīmes krājumus.

Title „Usage of metaphors in social networks”. The article analyzes and expains the use of the mataphor in natural communication in the social networks. Main objective of the article is to analyze and explore the metaphor as a means of expression of the natural linguistic communication in social networks. Implementation of the objective set out a number of tasks, such as to find out metaphors and casual speeches relationship, to understand and to explain the importance of the metaphor, to explore the cognitive linguistic approaches and to collect and analyze excerpt material compilations. Metaphor is not just a simple expression of speech, but one of the human imagination, language creative possibilities. The emergence of the metaphorical language is based on human past experience, in its essence it is a language independent phenomen. In the conclusion, new word meanings – semantic deviations – are formed in the casual speech and those reveal inexhaustible language interest digest.
Usage of Metaphors in Social Networks
Keywords: Filoloģija; metafora; sarunvaloda; komunikācija; semantiska pārvirze; vārda nozīme