Veselības ietekme uz dzīves kvalitāti. - Medne, Signe (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījuma nosaukums: Veselības ietekme uz dzīves kvalitāti. Aktualitāte: Noteikt dzīves kvalitāti mūsdienās kļūst ar vien aktuālāk. Pētījumos, kuros tiek pētīta dzīves kvalitāte, sadaļā par veselību „būt veselam” un dzīves kvalitātes rādījumiem ir būtiska saistība. Veselība kā prioritāte tiek uzstādīta, kā viena no pirmajām sarakstā. Salīdzinājumā ar Eiropas valstu pētījumu Latvija uzrāda visaugstāko rādītāju 21% no iedzīvotāju skaita savu veselību uzskata par ļoti sliktu un neviena cita valsts Eiropā no 28 neuzrādīja šādus datus. Arī vidējie rādītāji subjektīvās labsajūtas mērījumos ir zems salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm. Mērot pēc 10 punktu skalas Latvijā iedzīvotāji apmierinātību ar dzīvi vērtē vidēji 5,5 punktus un laimes sajūta 6,4 kas ir salīdzinājumā zems rādītājs ar citām valstīm. Dzīves standarts attīstītajās valstīs būtiski uzlabojies, bet laimes sajūta tam nav sekojusi, atsevišķos gadījumos tā pat samazinājusies. Izpratne par dzīves kvalitāti un indivīdu veselības stāvokļa novērtējums ir aktuāls jautājums gan valstiskā līmenī gan indivīda dzīves kvalitātes līmenī. Hipotēze: Savas veselības stāvokļa novērtējums ir cieši saistīts ar dzīves kvalitātes izpratni. Mērķis :Noskaidrot veselības stāvokļa vērtējuma saistību ar dzīves kvalitātes novērtējumu. Pētījuma metodes: Dalībnieki: kopā pētījumā piedalījās 116 dalībnieki, kuri anketas aizpildīja interneta vietnē www.visidati.lv Instrumenti: informācijas iegūšanai šim pētījumam speciāli izstrādātā anketa „Veselība un dzīves kvalitāte” (Medne S., 2011) Rezultāti un secinājumi Hipotēze tiek noraidīta, bet secinošā statistika parāda tikai grupas kopējo tendenci, taču neatspoguļo viedokļu daudzveidību un to saturu. Vērtējot dzīves kvalitāti 1. vietā tiek vērtētas attiecības ģimenē un starp draugiem, tikai pēc tam seko veselība un pašsajūta. Neskatoties uz medikamentu patēriņa pieaugumu, respondentu veselības pašvērtējums un dzīves kvalitāte būtiski nav mainījies. Pētījumā pierādās, ka respondenti, kas vērtē savu pašsajūtu labi arī savu dzīves kvalitāti vērtē labāk. Kopējais respondentu viedoklis un pētījuma secinājums ir, ka veselība ir ļoti būtiska dzīves kvalitātes vērtējumā un dzīves kvalitāti ietekmē „nozīmīgas” vai smagas slimības formas un indivīda kopējā emocionālā labklājība – laime un apmierinātība. Atslēgas vārdi. Veselība, dzīves kvalitāte, dzīves kvalitātes vērtējums, veselības pašvērtējums

Title:The influence of health on the quality of life. Background: To determine the quality of life today is becoming more actual. In studies that examines the quality of life, in the section about health, "to be healthy" and the quality of life readings have significant implications. Health as a priority is the first list of quality of life. Compared with the European study Latvia presented the highest 21% of the population that consider their health as very bad and no other country in Europe of the 28 did not report such data. Also average subjective well-being measured is low compared with other European countries. Measured with 10-point scale Latvian their satisfaction with life is average 5.5 points and 6.4 that feeling of happiness. It is a low score compared with other European countries. Living standards in developed countries substantially improved, but the feeling of happiness it is not followed, in some cases it even decreased. Understanding the quality of life and individual assessment of the health is important question in state level and every individual. Hypothesis Assessment of health status is closely related with understanding quality of life. Aim of study: To determine the assessment of health status and the quality of life. Methods Participants: all together were 116 participants, who completed the questionnaire on the website www.visidati.lv Instruments – specially made questionnaire for this research “Health and Quality of Life" (Medne S., 2011.) Results and conclusions:The hypothesis is rejected, but conclusive statistics show only the overall trend in the group, but does not reflect the diversity of opinion and their content. Assessing the quality of life in the first instead of being valued relationship with the family and friends, only then followed the health and well being. Drug using increase, but health of the respondent’s self-esteem and quality of life has not changed. Studies indicate that respondents who consider themselves to feel good also their quality is better. Common respondents' opinion and conclusion of the study is that health is a very important in quality of life and quality of life affected more by the "major" or several forms of the disease and the individual's overall emotional well-being - happiness and satisfaction. Key words: Health, quality of life, valuation of quality of life, self-assessment of health
The Influence of Health on the Quality of Life.
Keywords: Pedagoģija