Progresīvo briļļu nēsātāju adaptācijas problēmas - Devaļdena, Anna (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 64 lappusēm. Tas satur 46 attēlus un 25 literatūras avotu atsauksmes. Atslēgas vārdi: progresīvās lēcas, progresīvo lēcu adaptācija. Darba mērķis: Apkopot literatūru par progresīvo lēcu veidiem, priekšrocībām, īpatnībām un adaptācijas problēmām. Izveidot anketu, kurā būs ietverta nepieciešamā informācija, kas palīdzes atrast progresīvo briļļu pierašanas perioda ietekmējošos faktorus. Piedalīties adaptāciju problēmu risināšanā. Subjekti: Simtu septiņi presbiopie pacienti, kuriem tika izrakstītas progresīvās lēcas. Metode: Pētījumā tika izmantota anketa, kura sastāv no trijām daļām („Ziņas par presbiopu”, „Problēmas iemesla meklēšana”, ”Problēmu risināšana”). Rezultāti un to analīze: Salīdzināts adaptācijas periods pirmreizējiem un pieredzējušiem progresīvo lēcu lietotājiem. Analizēts pierašanas laiks pie pirmajām progresīvajām lēcām. Analizēta progresīvo lēcu izrakstīšana pēc bifokālajām brillēm, ar anizometropijas refrakciju, ar ambliopiju un ar vienu neredzīgo aci. Atrasti risinājumi pie adaptācijas problēmām. Secinājumi: Progresīvo briļļu adaptācijas grūtības rodas, galvenokārt, pirmreizējiem lietotājiem, kuriem pierašanas laiks ir atkarīgs no izrakstītā aditīva lieluma, izvēlēta lēcu dizaina un refrakcijas veida. Progresīvo lēcu pielietošana ir iespējama pacientiem ar anizometropiju, bijušajiem bifokālo briļļu lietotājiem un pacientiem ar neredzīgo vienu aci. Progresīvo lēcu adaptācijas problēmas rada nepareiza lēcu iemontēšana, neprecīza nepilna refrakcijas korekcija, pacienta nemācēšana pareizi izmantot progresīvās lēcas un pacienta raksturs.

Bachelor’s work is written in Latvian language and consists of 64 pages. It includes 46 images and 25 literature sources. Key words: Progressive lenses, adaptation to progressive lenses. Purpose: To sum up literature about types of progressive lenses, its advantages, peculiarities and adaptation problems. To elaborate a questionnaire in which would be included necessary information that will help to find factors influencing progressive glasses adaptation period. To take part in solving the problems. Subjekts: One hundred seven presbyopic patients who have got prescription to use progressive lenses. Method: In the research author used a questionnaire that consists of three parts (“Information about presbyopia”, “Search for problem’s cause”, “Problems solution”). Results and its analysis: An adaptation period of those who use progressive lenses first time and more experienced users is compared. An adaptation period to first progressive lenses pair is analyzed. Progressive lenses prescription after bifocal glasses, with anisometropic refraction, amblyopia and with one sightless eye is analyzed. Solutions of adaptation problems are found. Conclusions: Problems in adaptation to progressive glasses occur mainly by first users; their adaptation period depends on additive value prescribed, lenses design that was chosen and refraction type. Use of progressive lenses is possible for patients with anisometropia, former users of bifocal glasses and for patients with one sightless eye. Problems of adaptation to progressive lenses are caused by wrong lenses introducing, imprecise and incomplete refraction correction, patients’ failure to use progressive lenses correctly and their features of character.
Progressive glasses user`s adaptation problems
Keywords: Fizika