Bērns kā sociālo tiesību subjekts Eiropas Padomes Dalībvalstīs - Brante, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2010)
Ir izstrādāti daudzi starptautiskie un nacionālie normatīvie akti, kas regulē bērnu tiesības. Viena no svarīgākajām ir ANO Konvencija par bērnu tiesībām. Latvijā bērnu tiesības aizstāv „Bērnu tiesību aizsardzības likums” un citi normatīvie akti, kuri nav izstrādāti atbilstoši ANO Konvencijai par bērnu tiesībām un citiem starptautiskiem aktiem, kā arī bērnu aizsardzības normatīvie akti nav pielīdzināti reālajai situācijai valstī. Līdz ar to bērnu tiesības Latvijā tiek pārkāptas un to aizsardzība nav efektīva. Lai šī tiesību joma tiktu sakārtota, ir nepieciešami grozījumi Bērnu tiesību likumā un citos normatīvos aktos, tādā veidā samazinot demogrāfiskā stāvokļa un dzīves līmeņa krišanu, kā arī šiem likumiem ir jānodrošina pieņemto normatīvo aktu izpilde. Darba mērķis ir analizēt bērnu tiesības starptautiskajā mērogā, analizēt bērnu tiesību galvenos trūkumus un ieteikumus to grozījumiem. Darba rezultātā tiek parādīts, ka grozījumi bērnu tiesību likumos mazinās bērnu tiesību pārkāpumus. Darbā tiks analizēti Starptautiskie un nacionālie tiesību akti, kā arī tiesu prakse. Atslēgvārdi: bērnu tiesības, pabalsti, vislabākās intereses, daudzbērnu ģimene, labvēlīga sociālā vide.

There are created very many international and national legislative acts that regulate children's rights. One of the most important is the UN Convention of the Rights of the Child. Latvian children's right defends "Children right protection law” and other legislative acts, some of them disagree with the UN Rights of the Child Convention and other international acts as well. Child protection legislative acts do not fit the real situation in the country. Because of that child rights in Latvia are violated and protection is not effective. To arrange this area of law, it is necessary to make amendments in children right law and other legislative acts, thus reducing the demographic situation and living standards falling and these laws has to insure legislative acts fulfillment. The goal of work is to analyze children's rights at international level, to analyze main failures of the children's rights and to give recommendations for their amendment. The result of work shows that amendments in children's rights law will reduce the violation of it. In work will be analyzed the international and national right acts and the praxes of the court. Keywords: children's rights, benefits, the best interests, many children family, a favorable social environment.
Child as a subject of social rights in the Council of Europe
Keywords: Juridiskā zinātne