Dž.Dž.Džilindžera tēls: nacionālās preses publikāciju un teātra apmeklētāju priekšstatu salīdzinošā analīze - Sevastjanova, Vera (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba ’Dž. Dž.Džilindžera tēls: nacionālās preses publikāciju un teātra apmeklētāju salīdzinošā analīze’ mērķis ir veikt nacionālo laikrakstu radītā Džilindžera tēla un teātru skatītāju priekšstatu salīdzinošo analīzi. Pētījuma problēma ir mediju radītā režisora tēla un teātra apmeklētāju priekšstatu salīdzinājums. Pētījumā izmantotas divas metodes - diskursa analīze un strukturētās intervijas. Teorētiskā bāze satur Arto ‘Cietsirdības teātra’ koncepciju, postmodernisma jēdzienu un tā izpausmēm Dž. Dž. Džilindžera režijā; kā arī K. Mertena mediju konstruētās realitātes teoriju, publiskā viedokļa veidošanas teoriju un E. Noele-Noimanes klusēšanas spirāles teoriju. Empīriskajā daļā piedāvāta nacionālās preses publikāciju diskursa analīze, strukturētās intervijas, kā arī recenziju diskursa un interviju salīdzinošā analīze. Atslēgas vārdi: Dž. Dž. Džilindžers, tēls, diskurss, nacionālie laikraksti, intervija, analīze.

The goal of the paper ‘The Image of J.J.Jilinger: the Comparative Analysis of the National Press Publications and Perceptions of Theatre Visitors’ is to compare the image of J.J.Jilinger, which is constructed in the national press publications and the perceptions of theatre visitors. The problem of the research is the comparison of the media constructed J. J. Jilinger’s image and the perceptions of theatre visitors. The research combines discourse analysis and structured interviews. The structure contains ‘Theatre of Cruelty’ by Artaud, postmodernism in Latvia, the theory of media constructed reality by K. Merten, public opinion and the theory of the spiral of silence by E. Noelle-Neumann. Second part offers the discourse analysis of the national press publications, structured interviews and the comparative analysis of both. Key words: J. J. Jilinger, image, discourse, interview, national press, analysis.
The Image of J.J.Jilinger: the Comparative Analysis of the National Press Publications and Perceptions of Theatre Visitors
Keywords: Komunikācijas zinātne