Piespiedu dalītais īpašums starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem - Balode, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbs „Piespiedu dalītais īpašums starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem” norāda uz šobrīd joprojām aktuālām situācijām, kad starp ēku/dzīvokļu un zemes īpašniekiem pastāv piespiedu nomas attiecības, kuras uzliek pienākumus un kaut kādā veiedā apgrūtina abas puses. Šobrīd īpaši saasinājušās piespiedu nomas attiecības starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem augstās zemes nomas maksas dēļ, līdz ar to šī darba uzdevums ir analizēt šo attiecību problemātiku, pētīt praksi, zinātnisko un mācību literatūru un publikācijas, kā arī norādīt uz normatīvā regulējuma trūkumiem, tādējādi sniegt priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai un uzlabošanai. Vienlaicīgi autors sniedz problēmas ieskatu piespiedu nomas vispārīgos jautājumos, attiecībā uz piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu un starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem pastāvošajām tiesiskajām attiecībām. Atslēgvārdi: zemes un ēkas nedalāmības princips; piespiedu dalītais īpašums; zemes piespiedu noma; maksimālais zemes nomas maksas apmērs; dzīvokļu īpašnieku pirmpirkuma tiesības; pilnvarojums dzīvojamās mājas pārvaldniekam slēgt zemes nomas līgumu.

The thesis „Compulsory divided property between the apartment owners and the land owners” describes still topical situations in respect of compulsory lease relationship between the building owners and the land owners, which imposes obligations and, in one way or another, burdens both parties. Currently, the problems related to the compulsory lease relationship between the apartment owners and the land owners have increased due to high rent level on land lease. Therefore the objective of this thesis is to analyze the problematic aspects of this relationship, to study the existing practice, scientific research and teaching of literature and publications, and to consider the lack of normative regulation, thereby to give suggestions for improvement of the normative acts. At the same time the author gives insight into the existing problems to general issues of compulsory lease, regarding termination of the compulsory divided property institution and legal relationship between the apartment owners and the land owners. Keywords: principle of land and building integrity/indivisibility; compulsory divided property; compulsory land lease; maximum rent level on land lease; preemption rights of apartment owners; authorization to residential building manager to conclude land lease agreement.
Compulsory divided property between the apartment owners and the land owners
Keywords: Juridiskā zinātne