Veselība kā muzeja darbu organizējošs naratīvs - Sirmā, Ilze (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba “Veselība kā muzeja darbu organizējošs naratīvs” mērķis ir izpētīt pārmaiņu procesu muzeju kontekstā, kā piemēru ņemot Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja gadījumu. Pētnieciskie jautājumi virzīti uz to, lai noskaidrotu, kā veselības naratīvs ir saistīts ar muzeja darba organizēšanu: kāds ir pārmaiņu nepieciešamības pamatojums; kā tas tiek leģitimizēts; kādas prakses pārmaiņas ietver; un kā par pārmaiņām tiek runāts. Pārmaiņas kā sociāls fenomens tiek aplūkotas no divām teorētiskajām perspektīvām: metafora kā retorisks paņēmiens un audita kultūra kā sabiedrību organizējošs princips. Pētījumā tiek secināts, ka veselības naratīvs nosaka ierobežojošus apstākļus, līdz ar to arī limitējot izredzes uz pārmaiņām Medicīnas vēstures muzejā: (i) muzeja pārdefinēšanas kā muzeja veselības pārbaudes metaforas pārliecinošo spēku limitē citas līdzāspastāvošas pārdefinēšanas metaforas un izpratne par veselību un muzeja misiju; (ii) muzeja darbinieki pieredz pārmaiņas kā nelabvēlīgas savai labbūtībai un veselībai, kas ir pretrunā ar pārmaiņu mērķi nodrošināt muzeja ilgtspējību.

The aim of the masters’s thesis “Health as a museum running narrative” is to research the process of change in the context of museums by taking Pauls Stradiņš Medicine History Museum as an example. The addressed questions are: how does narrative of health relate to change in running a museum; what are the rationales driving change; how are these rationales legitimized; what practices are involved in bringing change about; and what language is used to talk about change. Change as a social phenomenon is scrutinized from the perspective of theories of metaphor as a rhetorical device and audit culture as a central organizing principle of society. The main conclusion is that the narrative of health anticipates the restricting circumstances and limited prospects for change at the Pauls Stradiņš Medicine History Museum: (i) the persuasive power of the metaphor of museum redefinition as a health check is limited by other alternative metaphors and competing understandings of what health and what the mission of the Museum is; (ii) the museum employees experience change at the museum as detrimental to their health and well-being, which contradicts the overall aim of the change – to ensure sustainability.
Health as a museum running narrative
Keywords: Antropoloģija; muzeja pārdefinēšana; muzeja ilgtspējība; metafora; veselības naratīvs; audita kultūra