Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības konkurētspējas paaugstināšanas iespējas - Griņoka, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma: “Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības konkurētspējas paaugstināšanas iespējas”. Bioloģisko produktu ražošana ir viena no visdinamiskāk attīstošajām lauksaimniecības nozares nišām Eiropas Savienībā. Valsts un Eiropas Savienības atbalsta maksājumu piešķiršana un labvēlīgi bioloģisko produktu ražošanas apstākļi stimulēja tradicionālo saimniecību pārēju uz bioloģisko saimniekošanu Latvijā. Maģistra darba mērķis: izpētīt bioloģiskās lauksaimniecības konkurētspējas noteicošus faktorus Latvijā. Maģistra darba ietvaros tiek raksturota bioloģiskā lauksaimniecība kā ilgtspējīgas lauksaimniecības iniciatīva, apkopotas zinātnieku atziņas par konkurētspējas veidošanas aspektiem, izpētītas bioloģiskās lauksaimniecības attīstības tendences pasaulē un Eiropas Savienībā, analizēti konkurētspējas noteicošie faktori Eiropas Savienībā un Latvijā, novērtēta bioloģiskās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspēja- izmantojot “Konkurences priekšrocību romba” modeli un Analītiskās hierarhijas procesa metodi, kā arī piedāvātas bioloģiskās lauksaimniecības konkurētspējas paaugstināšanas aktivitātes Latvijā. Maģistra darba apjoms- 104 lappuses, tabulu skaits –4 , attēlu skaits –34 , pielikumu skaits – 16. Atslēgvārdi: bioloģiskā lauksaimniecība, ilgtspējīga lauksaimniecība, konkurētspēja, konkurētspējas noteicošie faktori, ražošanas faktori, atbalsta maksājumi, hierarhiju analīzes metode.

The topic of master's degree work: "The increase of competitiveness opportunities of organic agriculture in Latvia". Organic production is one of the most dynamic developing niches in agriculture in the European Union. National and European Union support payment and beneficial organic production conditions stimulated traditional farming change to organic farming. The objective of master's degree work: to explore the determinants of competitiveness of organic agriculture in Latvia. The master's degree work includes the characteristics of organic farming as sustainable agriculture initiative, aspects of competitiveness and competitive advantages, organic farming development trends in the world and in the European Union, analysis of the determinants of competitiveness in the European Union and Latvia, evaluation of competitiveness of organic farmers cooperatives, including "Diamond of competitive advantage" model and Analytical Hierarchy Process, as well as proposals for improvement of competitiveness of organic agriculture in Latvia. The volume of of master's degree work- 104 pages, number of tables- 4, number of images- 34, number of attachments- 16. Keywords: organic farming, sustainable agriculture, competitiveness, determinants of competitiveness, factors of production, support payments, Analytical Hierarchy Process
The Increase of Competitiveness Opportunities of Organic agriculture in Latvia
Keywords: Vadībzinātne