Turaidas muiža 1871.g.-20.gs.20.gadi - Kreišmane, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Muiža Latvijā 19. gadsimta otrajā pusē bija organizējošais elements lauku vidē, centrs ap kuru organizējās visa dzīve, gan saimnieciskajā, gan juridiskajā gan arī kultūras jomā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Turaidas muižas sabiedrību no 1871. gada, kad muiža nonāk barona Baltazara Fon Kampenhauzena īpašumā līdz 20. gadsimta 20. gadiem. Lai to sasniegtu darbā tika apkopoti, sistematizēti un analizēti vēstures avoti par Turaidas muižas saimniecisko stāvokli šajā laika posmā, informācija par Turaidas muižas ļaudīm, to pienākumiem un hierarhisko struktūru Vidzemes kontekstā. Pētījumā izmantoto dokumentālo materiālu papildina mutvārdu liecību pieraksti. Darba rezultātā tiks papildināta historiogrāfijas avotpētnieciskā bāze par muižas sabiedrību 19. gadsimta 2. pusē.

In the second half of 19 century a manor in Latvia was the organizing element in the environment of villages and rural environment, a center around which all life was organized, both in economic and legal, and also in the cultural sense.The aim of the bachelor work is to explore the society of the Turaidas manor starting from 1871, when the manor was owned by Baron von Balthasar Campenhausen, till the 1920ies. To reach the result of this work historical sources about the economic situation of Turaida Manor during this time period were compiled, systematized and analyzed and information about the people of Turaida manor, their duties and hierarchical structure in the context of Vidzeme were studied. The documentary material used in this research is supplemented by oral testimony records. As a result of this work the source studies and historiography base about the society of the manor in the second half of 19th century will be extended.
Turaidas estate 1871-1920s
Keywords: Vēsture; Turaida; Manor; 19th; century