Operāciju zāles darba vides ergonomikas ietekme uz operāciju māsu darba procesu - Sadovska, Irina (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “ Operāciju zāles darba vides ergonomikas ietekme uz operāciju māsu darba procesu”. Mūsdienās veselības aprūpē izmanto modernas ergonomiskās ierīces. Medicīnā strādājošie savā profesionālā darbībā izjūt pastāvīgo dažādu fizisko, ķīmisko un bioloģisko faktoru ietekmi. Operāciju zālē strādājošo māsu ietekmē darba vidē pastāvošie kaitīgie darba vides riska faktori. Darbs ir izstrādāts LU Medicīnas fakultātē studiju programmas “Māszinības” ietvaros. Darba mērķis ir noskaidrot operāciju zāles darba vides ergonomikas ietekmi uz operāciju māsu darba procesu. Tika pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Izvirzīts pētījuma jautājums: kādi ir operāciju zāles darba vides ergonomiskie faktori, kas ietekmē operāciju māsu darba procesu? Darba teorētiskajā daļā ir apkopota un analizēta informācija par ergonomikas jēdzienu, medicīnas ergonomiku, operāciju zāles darba vidi, operāciju māsu darba procesu, ergonomiskajiem riska faktoriem, kas ietekmē operāciju zālē strādājošas māsas. Praktiskais pētījums balstās uz novērošanas protokolu un tā analīzi. Balstoties uz novērojumiem, tika apkopota un analizēta operāciju zāles darba vides ergonomika un tās ietekme uz operāciju māsu darba procesu, noskaidroti galvenie ergonomiskie riska faktori, secināts, ka operāciju māsas ievēro ergonomikas principus savā darba procesā, kā arī sniegtas rekomendācijas operāciju māsu darba vides ergonomisko darba apstākļu uzlabošanai.

The theme of bachelors is “Operating room working environment ergonomics’ influence on the operation nurses work process”. Nowadays, modern ergonomic devices are used in healthcare. Workers in medicine experience the constant impact of various physical, chemical and biological factors in their professional activity. Operating nurses in the operating room are affected by workplace risk factors in the work environment. Bachelors has been developed at the LU Faculty of Medicine within the framework of the study program “Nursing”. The aim of the bachelors is to find out the peculiarities of ergonomics of the operating environment and their impact on the working process of nurses working in the operating room. A qualitative research method was used. Research question raised: what are operating environment ergonomic factors affect the nurse's work process? The theoretical part of the thesis summarizes and analyzes information about the concept of ergonomics, medical ergonomics, operating room working environment, operation process of nurses, ergonomic risk factors affecting nurses working in the operating room. The practical study is based on the observation protocol and its analysis. Based on the observations, the ergonomics of the operating room's work environment and its impact on the operation process of the operation nurses were compiled and analyzed, the main ergonomic risk factors were identified, and it was concluded that the operation nurses observe the principles of ergonomics in their work process, as well as recommendations for the ergonomic work environment of the nurses improvement was given.
Operating room working environment ergonomics’ influence on the operation nurses work process
Keywords: Medicīna; Ergonomika; Faktori; Māsa; Operāciju zāle