Latvijas izdevumi pētniecībai un attīstībai un to ietekme uz tautsaimniecības attīstību - Skrīveris, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Zinātne un tai novirzītais finansējums mūsdienās ir kļuvis par tautsaimniecības attīstības pamatu, pateicoties jaunatklājumiem un inovācijām ar augstu pievienoto vērtību. Bakalaura darba ietvaros tiek analizēti zinātnes finansējuma avoti un to dinamika Latvijā, uzņēmumumu pētniecības un inovatīvā darbība, kā arī ir veikta izdevumu zinātnei un iekšzemes kopprodukta veidošanās cēloņsakarību pārbaude nacionālā līmenī. Darbā izmantota monogrāfiskās, ekonomiskās, grafiskās un ekonometriskās analīzes metodes. Bakalaura darba mērķis - izpētīt zinātnes finansējumu un tā tiešo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecības attīstību, kā arī finansējuma zinātnei pozitīvos aspektus un trūkumus. Pēc speciālās literatūras un statistisko datu analīzes ir atklāts, ka zinātnes finansējums Latvijā ir relatīvi zems, kā arī zinātnes izdevumu ietekme uz iekšzemes kopprodukta veidošanos novērojama ilgtermiņā.

Science and its funding is a crucial aspect of economic growth nowadays due to technological discoveries and innovation with high added value. In context of Bachelor’s thesis sources and dynamics of science and research funding in Latvia, as well as innovative activities of national enterprises are analyzed. Also the effect of science and research expenditure on gross domestic product of Latvia has been tested. In Bachelor’s thesis monographic, economic, graphic and econometric analysis methods have been used. The main aim of the thesis is to analyze the scientific funding and how it affects economic growth in Latvia, as well as its positive aspects and shortcomings. It has been revealed that the funding of scientific activities is relatively low in Latvia after the analysis of specialized literature and statistical data. Also there is a positive relationship of science and research expenditure and gross domestic product in the long run.
Research and development expenditure in Latvia and it's effect on economical growth
Keywords: Ekonomika; zinātne; pētniecība; investīcijas; inovācijas; tautsaimniecības attīstība