Vadītāja loma personāla vadībā Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestādēs - Oļševska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba autore ir Kristīne Oļševska, darba vadītājs Dr.paed. Ivars Muzis. Maģistra darba temats “Vadītāja loma personāla vadībā Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestādēs.” Darba mērķis ir pētīt un analizēt vadītāja lomu personāla vadības procesos, un izstrādāt priekšlikumus personāla pārvaldības uzlabošanai pirmsskolas izglītības iestādēs. Darba teorētiskais pamats balstās uz vadības, psiholoģijas un pedagoģijas zinātņu atziņām par vadības funkcijām, personāla vadības būtību izglītības iestādē, īpaši akcentējot pirmsskolas izglītības iestādi kā specifisku organizāciju, kā arī par izglītības iestādes vadītāja kompetencēm personāla vadības procesos. Pētījuma daļā tika pētīta vadītāja aktivitāte personāla vadības procedūrās Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestādēs “X”, “Y” un “Z”. No apkopotās un analizētās izglītības iestāžu darbinieku aptaujā un vadītāju intervijās snegtās informācijas, tika izstrādāti priekšlikumi izglītības iestādes vadītājiem peronālā vadības pilnveidei. Galvenie rezultāti un no tiem izrietošie secinājumi apliecina, ka personāla vadības galvenais uzdevums ir nodrošināt pirmsskolas izglītības iestādei mērķu sasniegšanu, iesaistot personālu visos iestādes darbības procesos. Savukārt, lai nodrošinātu izglītības iestādes konkurētspēju un darbinieku lojalitāti īpaša nozīme ir iestādes vadītāja līdzdalībai personāla vadības procedūrās. Maģistra darba apjoms ir 80 lpp, 10 attēli, 8 tabulas, literatūra un avotu vienību skaits 56, 10 pielikumi.

The author of diploma paper is Kristine Olsevska, the supervisor is Dr. ped. Ivars Muzis. The theme of diploma paper: “The role of a leader in personnel management in pre-school educational institutions of Tukums district.” The aim of the work is to study and analyze the role of a manager in personnel management processes and to develop proposals for improving staff management in pre-school educational institutions. The theoretical basis of the work is based on the knowledge of management, psychology and pedagogy on management functions, the essence of staff management in an educational institution, with a special emphasis on the pre-school educational institution as a specific organization, as well as on the competences of the head of the educational institution in personnel management processes. In the part of the research the manager's activity in personnel management procedures in the "X", "Y" and "Z" pre-school educational institutions of Tukums district was studied. From the information collected and analyzed in the survey of educational institutions and in the interviews with the managers, proposals were made for the heads of educational institutions for the improvement of personal management. The main results and the conclusions from them confirm that the main task of personnel management is to ensure the achievement of the objectives of the pre-school educational institution by involving staff in all the processes of the institution. In turn, in order to ensure the competitiveness of the educational institution and employee loyalty, the role of the head of the institution in the personnel management procedures is of particular importance. The amount of the master paper is 80 pages, 10 figures, 8 tables, literature and number of source units 56, 10 appendixes. Keywords: Management, personnel management, personnel management education, pre-school educational institution, managerial competence.
The role of a leader in personnel management in pre-school educational institutions of Tukums district
Keywords: Izglītības vadība; Vadība; Menedžments; Personāla vadība,; Pirmsskolas izglītības iestāde; Vadītāja kompetence.