Liela apjoma datu vizualizācija uz augstas izšķirtspējas displeju sienas - Pureklis, Normunds (Latvijas Universitāte, 2016)
Liela datu apjoma atainošanas problēma vienmēr bijusi aktuāla, un, šim apjomam strauji pieaugot, problēma paliek arvien aktuālāka. Izmantojot ierastās iekārtas (displejus), liela apjoma datu atainošanai, dati tiek attēloti ļoti lielā blīvumā, kas neļauj izšķirt detaļas, savukārt apskatot datus tuvinājumā zūd priekšstats par kopējo ainu. Attīstoties displeju ražošanas tehnoloģijām, tiek ražoti displeji ar arvien lielāku izšķirtspēju, bet datu apjomi ir apsteiguši šo displeju iespējas. Mūsdienu tehnoloģiju attīstība ir ļāvusi radīt tādus produktus kā “Displeju siena”, kas neierobežo parādāmā rastra attēla izšķirtspēju ar vienas iekārtas iespējām, bet ļauj tās apvienot, un izšķirtspēja kļūst mērogojams lielums. Šī darba mērķis ir izpētīt šādu tehnoloģiju pielietošanas iespējas lielu datu apjomu atainošanai, šo datu vizuālai analīzei. “Displeja siena”, kāda ir izveidota Latvijas Universitātē, var atainot rastra attēlu ar izšķirtspēju 10K. Šādas izšķirtspējas un lieluma attēls ļauj cilvēkam efektīvi izmantot savas redzes iespējas, ļaujot iedziļināties detaļās un vienlaicīgi saskatīt kopējo attēlu, kas varētu palīdzēt liela apjoma datu analīzē. Darbā plānots izpētīt “Displeju sienas” tehniskās iespējas, un to kādas tehnoloģijas ļauj veidot dinamisku attēlu, atbilstošu šīm iespējām. Izpētīt, kuras no plaši pielietojamām grafiskajām programmām nodrošina šādas izšķirtspējas attēlu veidošanu. Izpētīt tīmekļa pārlūkprogrammu spēju atainot šādas izšķirtspējas attēlu. Darbā plānots veikt minēto programmatūru darbības novērtējumu, strādājot ar šādas izšķirtspējas attēliem un liela apjoma datu dinamisku atainošanu. Darbā plānots veikt pētījumu par šāda risinājuma lietderīgumu liela apjoma datu analīzē, vai tas pietiekami atvieglo datu uztveramību. Izpētīt vairākus datu vizualizācijas veidus (tabulas, grafiki, grafi u.c.), un secināt, kāda veida datu vizualizācijā ir lielāks ieguvums no lielas izšķirtspējas liela izmēra attēlu izmantošanas. Darbā paredzēts izdarīt secinājumus, vai esošā programmatūra nodrošina iespēju veidot pietiekami liela izmēra dinamiskus attēlus, vai šāda izmēra ekrānu izmantošana uzlabo informācijas uztveri, kādās jomās būtu pielietojama šāda tehnoloģija, un kādas problēmas tas risinātu.

The problem of displaying large scale data has always been topical and with the data scale rapidly increasing, the problem becomes even more topical. Using usual devices (displays) for depicting huge data scales, on one hand the data are displayed in very high density that do not allow to distinguish details; on other hand the loss of overview occurs when zooming in data. With evolution of display manufacturing technologies, displays are being produced with larger and larger resolution; nevertheless the data scales have outpaced capabilities of the displays. The evolution of the current technologies have allowed to create such products as “Display wall”, that do not limit the resolution of the raster picture to the resources of one device, but allows to merge the resources and the resolution becomes scalable. The aim of the paper is to research the possibilities of above-mentioned technologies for depicting huge data volume and for visual analyses of the data. “Display wall”, created in the University of Latvia, can depict raster picture with resolution 10K. Picture of such resolution and size allows for a human being employ effectively the capability of the sigh, enabling close-up in details and in the same time capture the whole picture; that could be helpful when analysing large scale data. In the paper it is planned to research technical capacities of the “Display wall” and find out what technologies allow to create dynamic picture, corresponding to these capacities as well as research which of the widely used graphical programs ensure creation of picture of such resolution. It is planned to research the ability of web-browsers to display picture with such resolution. In the current research paper it is planned to carry out evaluation of operation of above- mentioned programs when working with pictures with such resolution and dynamic displaying of large scale data. In the work it is planned to carry out the research regarding the utility of this solution for large scale data: whether it sufficiently facilitates the perceptibility of data. It is planned to research several types of data visualisation (tables, graphics, graphs etc) and conclude what type of data visualisation has the largest benefit from using large dimension pictures. In the research paper it is planned to carry out conclusions whether current programs ensure possibility to create dynamic picture of such size, and whether usage of such displays sufficiently improves reception of information and in what fields such technologies will be applicable and what problems such technologies will solve.
Big data visualization on the high-resolution display wall
Keywords: Datorzinātne; displeju siena; augsta izšķirtspēja; liela apjoma dati; vizualizācija; display wall