Elektromobiļu devums apkārtējai videi un to ekonomiskie aspekti - Malakovska, Simona (Latvijas Universitāte, 2020)
Pasaulē aizvien biežāk tiek apspriesti veidi, kas palīdz aizsargāt un saglabāt vidi priekš nākamajām paaudzēm. Kā arī ir radusies tendence strauji attīstīt jaunas tehnoloģijas, nepārtraukti tās uzlabojot. Tiek izstrādātas jaunas stratēģijas, kuru mērķis ir nodrošināt pasaules attīstību, mazākā to piesārņojot, tai skaitā aktuālas diskusijas ir arī par CO2 izmešiem un to samazināšanas pasākumiem ilgtermiņā. Tādēļ tik ātri tiek attīstītas transporta nozares un izgatavoti elektromobiļi, kuru ietekme uz vidi ir mazāk kaitīga nekā tradicionālo un mums ierasto automašīnu. Šo elektromobiļu attīstība paredz nākotnē samazināt jeb arī pilnīgi pārtraukt izmantot parastās automašīnas ar fosilās degvielas iekšdedzes motoriem. Autora bakalaura darbs “Elektromobiļu devums apkārtējai videi un to ekonomiskie aspekti.” tika izstrādāts ar mērķi izpētīt elektromobiļu infrastruktūras attīstību, to ietekmi uz vidi un salīdzināt, cik ekonomiski izdevīgi ir šie populārie transportlīdzekļi. Kā arī analizēt to, vai šajā brīdī elektromobiļi ir izdevīgs risinājums Latvijas iedzīvotājiem, ņemot vērā mūsu gaisa piesārņojumu uz kopējā pasaules fona un salīdzinājumā pret pārējām pasaules valstīm. Lai sasniegtu mērķi, tika izpētītas zaļās inovācijas, elektromobiļu cenas, elektromobiļu akumulatoru attīstība, tradicionālo automašīnu ietekme, vēsture, teorētiskie aspekti, arī izmantojot literatūras, statistisko datu, interneta vietnēs pieejamo informāciju. Apkopojot un analizējot iegūto informāciju tiek veikti secinājumi un priekšlikumi saistībā ar elektromobiļu attīstību Latvijā.

The world is increasingly discussing ways to help protect and preserve the environment for future generations. And there has been a tendency to rapidly develop new technologies by continuously improving them. New strategies are being developed to ensure the development of the world by less polluting it, including ongoing discussions on CO2 emissions and long-term reduction measures. This is why the transport sector is developing so quickly and electric vehicles are manufactured, whose environmental impact is less damaging than conventional and conventional cars. The development of these electric vehicles is intended to reduce in the future, or to completely stop using conventional fossil fuel internal combustion engines. The author's Bachelor's work “Environmental contribution of electric vehicles and their economic aspects” was designed to study the development of electric vehicle infrastructure, their environmental impact and to compare the economic benefits of these popular vehicles. As well as analyse whether electric vehicles are a good solution for Latvian residents at this point, taking into account our air pollution against the global background and compared to the rest of the world. In order to achieve the objective, green innovation, electric car prices, electric car battery development, the impact of conventional cars, history, theoretical aspects, including through literature, statistical data, information available on internet sites, have been studied. In compiling and analysing the information obtained, conclusions and proposals relating to the development of electric vehicles in Latvia are made. Keywords: electric vehicle, electricity, alternative fuel , ecology, recycling.
Environmental contribution of electric vehicles and their economic aspects
Keywords: Ekonomika; Elektromobiļi; elektroenerģija; alternatīvā degviela; otrreizējā pārstrāde