Kognitīvā insaita un subjektīvās dzīves kvalitātes saistība šizofrēnijas pacientu grupā - Žeglova, Katerīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī darba mērķis ir apkopot teoriju par šizofrēniju, kognitīvo insaitu un subjektīvo dzīves kvalitāti šizofrēnijas slimniekiem, analizējot literatūru, lai pētījumā noteiktu, vai augstāks kognitīvais insaits ir saistīts ar zemāku subjektīvās dzīves kvalitātes līmeni šizofrēnijas pacientu vidū. Lai sasniegtu šo mērķi teorijas līmenī, tika veikti šādi uzdevumi: tika apkopota šizofrēnijas definīcija; tika noskaidrots kognitīvā insaita jēdziens un aprakstīta tā saistība ar ārstēšanas efektivitāti šizofrēnijas slimniekiem; tika noskaidrots, analizējot citu pētījumu rezultātus, ka jo augstāks ir kognitīvais insaits šizofrēnijas slimniekam, jo zemāk viņš vērtēs savas dzīves kvalitāti. Lai pārbaudītu pētījuma hipotēzi praktiskajā līmenī, tika veikti šādi uzdevumi: tika adaptēta Šizofrēnijas Subjektīvās Dzīves Kvalitātes skalas 4.rediģētā versija (Schizophrenia Quality of Life Scale Revision 4 (Wilkinson, Hesdon, Wild, Cookson, Farina, Sharma & Jenkinson, 2000), turpmāk – SQLS); ar SQLS (Wilkinson, et al., 2000) un Beka kognitīvā insaita skalu (The Beck Cognitive Insight Scale (Beck, Baruch, Balter, Steer, & Warman, 2004), turpmāk – BCIS, Latvijā adaptēta (Žeglova, 2017)) tika testēti 23 vīrieši šizofrēnijas pacienti no Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra 7. nodaļas; tika pārbaudīti SQLS (Wilkinson, et al., 2000) un BISC (Beck, et al., 2004) iekšējas saskaņotības rādītāji; tika veikta korelāciju analīze; tika apkopoti rezultāti un izdarīti secinājumi. Bakalaura darba analīzē noskaidrots, ka šizofrēnija ir psihiskais traucējums, kuram ir raksturīgas tādas simptomu grupas, kā: pozitīvie, negatīvie un dezorganizācijas (Tandon, Nasrallah & Keshavan, 2009). Šizofrēnijas slimniekiem var būt zems kognitīvais insaits, kas nozīmē to, ko slimnieks var neapzināties, ka ir slims, un tādēļ nespēj reflektēt par savu stāvokli (Riggs, Grant, Perivoliotis & Beck, 2012). Literatūras analīzē tika noskaidrots, ka subjektīvo dzīves kvalitāti slimniekiem negatīvi ietekmē augsts kognitīvais insaits. Pētījuma rezultātos tika apstiprināta hipotēze par to, ka šizofrēnijas slimniekiem augstāks kognitīvais insaits ir saistīts ar zemāku subjektīvās dzīves kvalitātes līmeni, kas tiek skaidrots ar, to ka ja slimnieks apzinās, ka viņam ir nopietns psihiskais traucējums, viņš zemāk vērtēs savas dzīves kvalitāti.

The purpose of this paper is to synthesize a theory about schizophrenia, cognitive insight and subjective quality of life for patients with schizophrenia, analysing literature to determine if there is a correlation between high cognitive insight and low subjective quality of life in patients with schizophrenia. To achieve this goal at the theoretical level, the following tasks were performed: definition of schizophrenia was summarized; the concept of cognitive insight was explained and the relationship between cognitive insight and threatment was described; it was discovered by analysing literature that there is a relationship between high cognitive insight and low subjective quality of life in patients with schizophrenia. To achieve this goal at the practical level, the following tasks were performed: Schizophrenia Quality of Life Scale Revision 4 (Wilkinson, Hesdon, Wild, Cookson, Farina, Sharma & Jenkinson, 2000) - SQLS) was translated; with SQLS (Wilkinson, et al., 2000) and Beck Cognitive Insight Scale (Beck, Baruch, Balter, Steer, & Warman, 2004) - BCIS, adapted in Latvia (Žeglova, 2017)) was tested 23 male schizophrenic patients from Riga Psychiatry and Addiction Center, Department 7; were tested SQLS (Wilkinson, et al., 2000) and BISC (Beck, et al., 2004) internal consistency indicators; correlation analysis was performed; the results and conclusions were summarized. The analysis found that schizophrenia is a psychical disorder, which is characterized by the following symptoms: positive, negative, and disorganized (Tandon, Nasrallah & Keshavan, 2009). patients with schizophrenia may be low cognitive insight, which means that a patient can not realize his disorder and therefore is unable to reflect on his condition (Riggs, Grant, Perivoliotis & Beck, 2012). The theoretical analysis found that, high cognitive insight negatively affects subjective quality of life. In the results of the research, the hypothesis that, there is a correlation between high cognitive insight and low subjective quality of life in patients with schizophrenia was confirmed, which is explained by the fact that if a patient is aware that he has a serious psychical disorder, he will lower evaluate his quality of life.
Relationship between cognitive insight and subjective quality of life in patients with schizophrenia
Keywords: Psiholoģija; Kognitīvais insaits; Subjektīvā dzīves kvalitāte šizofrēnijas pacientiem; BISC; SQLS; Augsts kognitīvais insaits korelē ar zemu subjektīvo dzīves kvalitāti