Fjodora Dostojevska darbu interpretācija 21. gs. Latvijas teātrī - Puriņa, Jete Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Fjodora Dostojevska darbu interpretācijas 21. gadsimta Latvijas teātrī” ir aplūkotas un analizētas dažādu Latvijas teātru izrādes, kuras veidotas, pamatojoties uz pieciem F. Dostojevska radītiem literāriem darbiem. Bakalaura mērķis ir izpētīt, cik aktuāli, kādos ietvaros un cik dažādi Latvijā 21. gadsimtā interpretē 19. gadsimtā radītus darbus. Darba uzdevums ir aplūkot četru Latvijas teātru sešas izrādes un tajās izpētīt līdzību Dostojevska oriģināldarbiem. Kā pētniecības metodes izmantotas hermeneitika un vizuālā semiotika. Izmantojot zinātnisko literatūru, darbā tiek atklāts, kādus paņēmienus un teatrālus risinājums izmanto izrādes veidotāji, interpretējot F. Dostojevska darbus. Pētījuma rezultātā atklājas liela interpretāciju daudzveidība.

In bachelor’s paper “Interpretations of Fyodor Dostoevsky works in Latvia’s 21st century theatre” there are inspected and analysed diverse Latvian theatre plays, that are made based on F. Dostoevsky’s literal works. The goal of this bachelor’s paper is to research how topical, in what context and in how various ways in 21st century are interpreted works that were written in 19th century. The task of this work is to inspect six plays form four Latvia’s theatres, and to explore similarities of Dostoevsky’s original works. As research methods were used hermeneutics and visual semiotics. In this bachelor’s paper with scientific literature can be discovered the techniques and theatrical solutions that creators of plays use, when interpreting Dostoevsky’s works. In the result of this research were found out the wide variety of different interpretations.
Interpretations of Fyodor Dostoevsky's works in 21st Century Latvian theatre
Keywords: Filoloģija; Dostojevskis; 21. gadsimts; Latvijas teātris; Vizualitāte