Meža ugunsbīstamības prognozēšanas metožu salīdzinājums un piemērotība Latvijas apstākļiem - Hofmanis, Nauris (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Meža ugunsbīstamības prognozēšanas metožu salīdzinājums un piemērotība Latvijas apstākļiem” mērķis ir noteikt Latvijas apstākļiem atbilstošāko mežu ugunsbīstamības prognozēšanas metodi. Darbā pētīta meža ugunsapsardzības sistēma Latvijā un salīdzināta šobrīd Latvijas, Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā izmantotā Ņesterova un citās valstīs par efektīvu atzītā Kanādas mežu ugunsgrēku laikapstākļu indeksa metožu lietderība prognozējot meža ugunsbīstamību Latvijas apstākļos. Pētījuma rezultāti liecina, ka mēnešu ugunsbīstamības tendences vienlīdz labi prognozē abas aplūkotās metodes. Tomēr 2019. gadā faktiski reģistrētajiem ugunsgrēkiem augstākās ugunsbīstamības vērtības, atbilstoši ugunsbīstamības klasēm, nosaka Kanādas mežu ugunsgrēku laikapstākļu indekss.

The aim of the bachelor`s thesis “Comparison and suitability of methods to forecast forest fires in Latvia” is to determine the most suitable method for forecasting forest fire hazards for Latvian conditions. The author analyzed the forest fire protection system of Latvia and compared currently in use by Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre Nesterov method and in other countries recognized as effective Canadian Forest Fire Weather Index utility to forecast forest fires in Latvian conditions. The research results show that both used methods forecasted monthly fire danger trends equally good. However, the highest fire danger values for fires registered in 2019, accordingly to fire danger classes, are determined by the Canadian Forest Fire Weather Index.
Comparison and suitability of methods to forecast forest fires in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; meža ugunsgrēks; ugunsbīstamība; prognozēšana; Ņesterova metode; Kanādas mežu ugunsgrēku laikapstākļu indekss