Vu un šamanisko elementu loma Šan dinastijas (ap 1600.-1046.g. p.m.ē.) reliģiskajā sistēmā - Kaļimana, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs “Vu un šamanisko elementu loma Šan dinastijas (ap 1600.–1046. g. p.m.ē.) reliģiskajā sistēmā” ir veltīts Šan dinastijas vu, viņu rituāliem un nozīmei Šan dinastijas laikā. Vu ir ķīniešu valodas termins, kas zinātniskajā literatūrā parasti tiek tulkots kā “šamanis”, kaut arī pētnieku starpā vienprātības šajā jautājumā nav. Šī darba mērķis, pirmkārt, ir noskaidrot, kas ir šamanisms un kādas ir tā klasiskās formas pamatpazīmes, un, otrkārt, izprast Šan dinastijas reliģiskās sistēmas specifiku un lomu, kāda šajā sistēmā ir vu. Savukārt trešajā darba daļā autors cenšas pieradīt, ka Šan dinastijas reliģisko sistēmu nevar nosaukt par viennozīmīgi šamanisku, kaut gan Šan laikmeta kultūrā atsevišķi šamanisma elementi neapšaubāmi pastāvēja. Atslēgvārdi: vu, “vuisms”, šamanisms, Sibīrijas šamaņi, vidutāji starp cilvēkiem un gariem, Šan dinastijas reliģiskā sistēma.

Presented Master Thesis bears topic “Wu and The Role of Shamanistic Elements in Shang Dynasty’s (c. 1600 BCE – c. 1046 BCE) Religious System”. The thesis examines wu, their rituals and their function during Shang dynasty. The Chinese term wu is commonly translated as “shaman” although there is no consensus among researchers regarding this question. The main objectives of this thesis are to define shamanism in general and explore its main characteristics, using examples from Siberian shamanism, and to reveal the features of Shang dynasty’s religious system itself and the role of wu in this system. Whereas in the third part of this thesis author demonstrates, that it would not be appropriate to regard the religious system of Shang dynasty as exclusively shamanic, even though some shamanic elements may have been common to Shang culture. Keywords: wu, “wuism”, shamanism, Siberian shamans, spirit-intermediaries, Shang dynasty’s religious system.
Wu and The Role of Shamanistic Elements in Shang Dynasty’s (c. 1600 BCE – c. 1046 BCE) Religious System
Keywords: Valodniecība