Lidmašīnas apkalpju atpūtas pieredze ārpus mājas bāzes - Gislason, Sigurdur Hrafn (Latvijas Universitāte, 2015)
ACMI apkalpes pavada ievērojamu laiku prom no mājām, kamēr strādā bāzēs ārpus dzimtenes. Šis pētījums parāda, ka šāda veida ilglaicīga uzturēšanās prasa īpašu pieeju darbinieku atpūtai, izmantojot ICAO ieteiktos Noguruma Riska Vadības praktiskos paņēmienus. Četras reģenerācijas pieredzes, darba nošķiršana no privātās dzīves, kontrole, relaksācija un meistarība – šīs uzvedības tika identificētas un korelēja ar 28 apkalpes locekļiem esot bāzē. Rezultāti parāda, ka aviācijas vadībai ir nepieciešams ieviest uzlabojumus līgumos ar ACMI apkalpēm, respektīvi, nodrošināt grafika stabilitāti, tādā veidā veicinot darbinieku kontroles sajūtu.

ACMI flight crews spend considerable time away from home on outstations. This study suggests that this long term stay carries its own considerations in regards to rest recovery with practical implications for Fatigue Risk Management as prescribed by ICAO. Four recovery experiences, Work Detachment, Control, Relaxation and Mastery, are identified and correlated with 28 crew behaviors on base. The results indicate improvement considerations for airline management organizing a long term contract with ACMI crews, in particular to increase schedule stability to improve the crew member’s sense of Control.
Aviation Crew Recovery Experiences on Outstations
Keywords: Psiholoģija; nogurums; darba prasības; darba resursi; reģenerācijas pieredzes; aviācijas apkalpes