Cilvēkiem paredzēto zāļu un medicīnas preču paralēlā importa un eksporta ierobēžojumi Eiropas Savienībā - Valters, Raivis (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētāmā jautājuma aktualitāte: Pastāvot brīvajam tirgum un izsmelšanas doktrīnai, ES pastāv arī iespējas paralēlajai tirdzniecībai, kam būtu jāveicina preču cenu samazināšanās un pieejamības palielināšanās, tomēr tādās jomās kā zāļu un medicīnas preču aprite ieguvums nav viennozīmīgs, jo mazāk turīgās valstīs zāļu un medicīnas preču iztrūkumi aptiekās ir samērā ierasta parādība, kas no sabiedrības veselības viedokļa nav pieņemama situācija. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ES paralēlā tirgus darbību cilvēkiem paredzēto zāļu un medicīnas preču jomā, kā arī identificēt ierobežojumus, kas traucē pilnvērtīgai brīvā tirgus darbībai šajā jomā. Bakalaura darba uzdevumi ir, pirmkārt, identificēt, uz kāda tiesiskā pamata ES pastāv paralēlais tirgus, otrkārt, izpētīt ES pastāvošos tiesību aktus, izpētīt to attīstību un ietekmi, treškārt, izanalizēt EST judikatūru un tās attīstību, un, ceturtkārt, piedāvāt risinājumus problēmsituācijām.

Research relevance: In EU due to free trade an exhaustion doctrine, exists possibility of parallel trade, that should reduce the average costs and increase availability of goods, yet for medicines and medical devices gain is not evident, since in less wealthy member states shortages of medicines and medical devices in pharmacies are rather common, that from perspective of public health is not acceptable. Aim of the bachelor`s paper is to examine EU parallel market for medicines and medical devices and identify the restrictions, that hinder proper operation of free market in this field. Tasks of bachelor`s paper are, firstly, to identify legal grounds on which the parallel market exists in EU, secondly, examine the legal framework of the EU, examine its development and effects, thirdly, analyse ECJ case law and its development, fourthly, suggest solutions for resolving issues.
Human medicine and medical device parallel import and export restrictions in European Union
Keywords: Juridiskā zinātne; paralēlais imports; paralēlais eksports; paralēlā izplatīšana; zāles; medicīnas preces