Hidrofobo dziļi eitektisko šķīdinātāju (DES) sistēmu optimizācija farmaceitisko savienojumu noteikšanai - Puzane, Kristina (Latvijas Universitāte, 2024)
Hidrofobo dziļi eitektisko šķīdinātāju (DES) sistēmu optimizācija farmaceitisko savienojumu noteikšanai. Puzane K., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., prof. Bartkevičs V. Maģistra darbs, 46 lappuses, 16 attēli, 5 tabulas, 31 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Šajā darbā tika veikts pētījums par hidrofobo dziļi eitektisko šķīdinātāju (DES) sistēmu optimizāciju farmaceitisko savienojumu noteikšanai. DES ir jauna un daudzsološa šķīdinātāju klase, kas piesaistījusi ievērojamu uzmanību, jo šie savienojumi ir videi draudzīgi, netoksiski un ar zemām izmaksām. Plašas izmantošanas iespējas, kas ir aprakstītas literatūrā, norāda uz daudzsološām pielietošanas iespējām, kā arī tos var izmantot tradicionālo organisko šķīdinātāju vietā augstas ekstrakcijas efektivitātes dēļ. Rezultāti uzrādīja augstu farmaceitisko savienojumu sorbciju, kas korelē ar savienojumu LogP vērtībām. Farmaceitiskos savienojumus bija iespējams desorbēt no hidrofobiem DES pielietojot d-SPE metodi, kur tika izmantoti magnētiskie nanomateriāli. Vislielākā ekstrakcijas efektivitāte tika iegūta pie neitrālās pH vērtības, izmantojot hidrofobo DES sistēmu, kuras pamatā bija benziltrietilēnamonija hlorīds un heptānskābe (1:2), savukārt desorbcijai tika izmantots G45%Fe3O4, no kura farmaceitiskie savienojumi tika ekstrahēti ar 5% amonija hidroksīda šķīdumu metanolā.

Optimisation of hydrophobic deep eutectic solvent (DES) systems for the detection of pharmaceutical compounds. Puzane K., supervisor Dr. chem., prof. Bartkevičs V., Master’s thesis, 46 pages, 16 figures, 5 tables, 31 literature references, 2 appendices. In Latvian. In this work, the optimisation of hydrophobic deep eutectic solvent (DES) systems for the detection of pharmaceutical compounds was investigated. DES are a new and promising class of solvents that have attracted considerable attention due to their characteristics of being environmentally friendly, non-toxic and low cost. The wide range of applications described in the literature indicates promising applications instead of traditional organic solvents due to their high extraction efficiencies. The results obtained in this work showed high sorption of pharmaceutical compounds, which correlated with the LogP values of the compounds. It was possible to desorb pharmaceutical compounds from hydrophobic DES using the d-SPE method based on magnetic nanomaterials. The highest extraction efficiency was obtained at neutral pH using a hydrophobic DES system based on benzyl trimethylene ammonium chloride and heptanoic acid (1:2), G45%Fe3O4 was used for desorption, from which the pharmaceutical compounds were extracted with 5% ammonium hydroxide solution in methanol.
Optimisation of hydrophobic deep eutectic solvent (DES) systems for the detection of pharmaceutical compounds
Keywords: Ķīmija; FARMACEITISKIE LĪDZEKĻI; DES; DESORBCIJA; d-SPE; MAGNĒTISKIE NANOMATERIĀLI