Dzimuma vienlīdzība no sodu aspekta - Čaplinskis, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba izstrādes gaitā tika analizēts vienlīdzības princips gan kā filozofiska, gan juridiska kategorija, diskriminācija pēc dzimuma pazīmes, kā arī izvērtēta dzimuma līdztiesība sodu izpildes tiesībās. Mūsdienās sieviešu un vīriešu līdztiesības jautājums parādās dažādās jomās, piemēram, ģimenes konfliktsituāciju ietekmē tiek konstatēta vardarbība, kur pamatā cieš sievietes, arī darba tiesībās sievietēm un vīriešiem par līdzvērtīga satura un apjoma pienākumiem darba vietās maksā atšķirīgu algu, kā arī sodu izpildes tiesībās par vienu un to pašu noziedzīgo nodarījumu var būt noteikti atšķirīgi sodi. Bakalaura darba mērķis ir analizēt vienlīdzības principa un diskriminācijas jēdzienu būtību, kā arī izpētīt iespējamu vienlīdzības principa ievērošanu krimināltiesībās un sodu izpildes tiesībās, proti, kā tiek ievērota personu līdztiesība pēc dzimuma pazīmes, nosakot sodu. Likumdevēja uzdevums ir izstrādāt tādu kriminālprocesuālo regulējumu, kas pēc iespējas konkrētāk noteic vienādu regulējumu sievietēm un vīriešiem, neizdalot nevienu no dzimumiem, jo pretējā gadījumā tiek pārkāpts dzimuma līdztiesības princips.

In the course of developing the bachelor's thesis, the principle of equality both as a philosophical and legal category and discrimination based on gender characteristics were analyzed, as well as gender equality in the law of execution of sentences was evaluated. Today the issue of equality between women and men appears in various areas, for instance, in family conflict situations violence is found, where mainly women suffer, or in labor rights, women and men are paid different salaries in their workplaces for duties of equal content and scope, as well as in the law of execution of sentences for the same criminal offense different penalties can be imposed depending on the gender. The goal of the bachelor's thesis is to analyze the essence of the principle of equality and the concept of discrimination, as well as to investigate the possible observance of the principle of equality in criminal law and in the law of the execution of sentences, namely how the equality of people according to gender characteristics is observed when determining punishment. The legislator's task is to develop such criminal procedural regulation that, as precisely as possible, determines the same regulation for women and men, without distinguishing either gender because otherwise the principle of gender equality is violated.
Gender eguality in terms of penalties
Keywords: Juridiskā zinātne; vienlīdzības princips; dzimuma pazīme; dzimuma līdztiesība; krimināltiesības; sodu izpildes tiesības