Paliatīvās aprūpes ētiskie aspekti - Bistrova, Veronika (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Paliatīvās aprūpes ētiskie aspekti”. Tēmas aktualitāti pamato tas, ka ik gadu visā pasaulē paliatīvā aprūpe nepieciešama, aptuveni, 40 milj. iedzīvotāju, tomēr to saņemt ir iespējams vien 14% gadījumos. Iemesli, kuru dēļ paliatīvās aprūpes pieejamība ir tik katastrofāla, ir ne mazums. Tēmas aktualitāti nosaka arī nemainīgi augstā nepieciešamība pēc paliatīvās aprūpes arī Latvijā, kas kombinācijā ar pētījumos noskaidroto nepietiekamo izglītības, zināšanu un izpratnes līmeni veselības aprūpes darbinieku vidū rada potenciālu ētikas principu konfliktsituāciju risku. Savlaicīga ētisko aspektu apzināšana un izcelšana paliatīvajā aprūpē var palīdzēt izvairīties no kļūdu pieļaušanas darbā ar pacientiem, kā arī nodot vairāk zināšanu esošajiem un topošajiem kolēģiem. Darba mērķis ir noskaidrot ētiskos aspektus paliatīvās aprūpes nodrošināšanā māsu skatījumā. Pētniecības uzdevumi ir sekojoši. Bija nepieciešams iepazīties ar literatūru par paliatīvo aprūpi, ētikas principiem māsas darbā un to pielietošanu paliatīvās aprūpes veikšanā, un veikt aptauju ar stacionārā nodaļā strādājošām aprūpes māsām, lai noskaidrot viņu viedokli par sarežģītākajiem ētiskajiem aspektiem paliatīvās aprūpes nodrošināšanā. Darba nobeigumā tika apkopoti pētījumā iegūtie aptaujas datu rezultāti, un pamatojoties uz tiem, tika izdarīti secinājumi . Pētījuma gaitā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode – aptauja. Pētījuma rezultāti atklāja faktu, ka vairāk nekā 75% aptaujāto vispārējās aprūpes māsu par vissarežģītākajiem ētiskajiem aspektiem paliatīvās aprūpes nodrošināšanā uzskata labestības jeb laba darīšanas un taisnīguma aspektus.

Bachelor the topic of the work is “Ethical aspects of palliative care”. The topicality of the topic is justified by the fact that approximately 40 million people around the world need palliative care every year. population, however, it is only possible to receive it in 14% of cases. There are many reasons why palliative care access is so disastrous. The topicality of the topic is also determined by the consistently high need for palliative care in Latvia as well, which, in combination with the insufficient level of education, knowledge and understanding among health care workers found in research, creates a potential risk of conflicts of ethical principles. Early identification and highlighting of ethical aspects in palliative care can help avoid mistakes in working with patients, as well as transfer more knowledge to current and future colleagues. The aim of the work was to find the ethical aspects in the provision of palliative care from the point of view of nurses. The research tasks are as follows. It was necessary to get acquainted with the literature on palliative care, ethical principles in nursing work and their application in the performance of palliative care, and to conduct a survey with nursing nurses working in the inpatient department to find out their opinion on the most complex ethical aspects in providing palliative care. At the end of the work, the results of the survey data obtained in the study were summarized, and based on them, conclusions were drawn and proposals were suggested. In the course of the research, a quantitative research method - a survey - was used. The results of the study revealed the fact that that more than 75% of the surveyed general care nurses consider the aspects of goodness or doing good and justice as the most difficult ethical aspects in providing palliative care.
Ethical aspects of palliative care
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Aprūpes nodrošināšana; Paliatīvā aprūpe; Ētiskie aspekti; Māsas; Pacienti