Vidējais ar uzturu uzņemtā kalcija daudzums 1-9. klašu skolēniem skolu programmas "Piens un augļi skolai" ietvaros Kurzemes reģionā. - Rudzīte, Agnese (Latvijas Universitāte, 2023)
Uztura paradumi sāk veidoties jau bērnībā un saglabājas nemainīgi gandrīz visas dzīves garumā. Mūsdienu steidzīgais dzīves ritms bieži noved pie sliktākiem ēšanas paradumiem mājās un biežāka neveselīgas pārtikas patēriņa. Neatbilstošas pārtikas izvēle var palielināt malnutrīcijas risku, turklāt kalcijs ir viena no minerālvielām, kas bieži netiek ar uzturu uzņemta rekomendētajās devās, tādējādi palielinot lūzumu un rahīta risku bērniem un osteoporozes risku pieaugušajiem. Ar Eiropas Komisijas līdzfinansējumu tiek īstenota skolu programma “Piens un augļi skolai”, kuras ietvaros reizi piecos gados skolās tiek veikts uztura paradumu izvērtējums, lai konstatētu ēšanas paradumus skolēnu vidū. Šī darba ietvaros tiks analizēti programmas izvērtējuma laikā iegūtie dati un apskatīti ar uzturu uzņemtie kalcija daudzumi 1-9. klašu skolēniem Kurzemes reģionā.

Dietary habits begin to form in childhood and remain unchanged almost throughout all life. Today's fast pace of life often leads to poorer eating habits at home and more frequent consumption of unhealthy food. Choosing inappropriate food can increase the risk of malnutrition, and calcium is one of the minerals that is often not taken in the recommended doses, thus increasing the risk of fractures and rickets in children and osteoporosis in adults. With the co-financing of the European Commission, the school program "Fruit and milk for school" is being implemented, in which an assessment of dietary habits of every five years is carried out in schools, in order to determine eating habits among students. Within the framework of this work, the data obtained during the evaluation of the program will be analyzed and the amounts of calcium taken with food among grade school students from 1st to 9th class in Kurzemes region will be examined.
Average dietary calcium intake for 1-9. grade students within the school program "Milk and fruit for school" in Kurzeme region.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; kalcijs; uztura paradumi; kalcijs; uztura dienasgrāmatas