Sadarbības prasmes veicināšanas iespējas dizaina un tehnoloģiju nodarbībās 5-6 gadīgiem vecuma bērniem pirmsskolā - Meiša-Veigure, Alise (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba autors: Alise Meiša-Veigure Bakalaura darba temats: “Sadarbības prasmes veicināšanas iespējas dizaina tehnoloģiju nodarbībās 5- 6 gadīgiem bērniem pirmsskolā” Mērķis: Teorētiski un praktiski noskaidrot vecākā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmju veicināšanas iespējas dizaina tehnoloģijās. Darba pirmajā nodaļā iepazīstina ar saskarsmes jēdzienu, būtību, raksturojum. Tiek analizēta vecākā pirmsskolas vecuma bērnu personības attīstību pētot vecumposma likumsakarības. Šajā nodaļā tiek aprakstīta dizaina tehnoloģijas būtība un raksturojums sadarbības aspektā Otrajā nodaļā tiek veikts empīriskais pētījums, kā ar interesantiem, mūsdienīgiem pāru un grupu darbiem var veicināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmes. Tika izvērtēts bērnu sadarbības prasmju līmenis 2020. gada janvārī un februārī. Sadarbības prasmju attīstība tika veicināta ar bērniem interesantiem , viņu vajadzībām mūsdienīgiem grupu un pāru darbiem un veikta salīdzinoša analīze. Empīriskajā daļā apstiprinājās hipotēze, ņemot vērā izvirzītos nosacījumus, ka 5-6 gadīgo bērnu sadarbības prasmes dizaina tehnoloģijas nodarbībās var sekmēt, ja skolotājs nodrošina bērniem iespēju pāru vai grupu darbā veikt viņu interesēm un vajadzībām mūsdienīgus darbus. Atslēgas vārdi: Sadarbība, sadarbības prasmes, dizaina tehnoloģijas Bakalaura darbs sastāv no 56 lappusēm, tsk. 5 tabulas, 12 attēli, 4 pielikumi un 34 izmantoti informācijas avoti

Author of Bachelor Thesis: Alise Meiša-Veigure The title of Bachelor's Thesis: "Cooperation skills promotion opportunities at design and technology classes in the age group of 5- 6-years" The aim of this work: Theoretically and practically find opportunities for promoting the skills of the oldest pre-school children in design technologies. The first chapter introduces the concept of communication, its essence and characteristics. Author analyzes the oldest pre-school children personality development, by studying the interactions, between personality development and age stages. This chapter describes the essence and characteristics of the design technology in terms of cooperation. Second chapter consists of an empirical study of how to promote co-operation skills among older pre-school children, using interesting and modern pair and group work. In January and February 2020, the level of children's co-operation skills was assessed. The development of cooperation skills was promoted with group and pair works for children, that were developed according to their interests and needs for modern group and pair work. And comparative analysis was performed. In the empirical part, the hypothesis confirmed, taking into account the conditions laid down, that 5-6-year-old children cooperation skills in design technology can be promoted, if the teacher provides children with modern tasks for their interests and needs. Thesis consists of: 56 pages, consisting of 3 chapters. 12 pictures and 5 tables are used in the work. And 4 attachments added. Keywords: Cooperation, cooperation skills, design technologies
Cooperation skills promotion opportunities at design and technology classes in the age group of 5-6 years
Keywords: Skolas pedagoģija; Sadarbība; Sadarbības prasmes; Dizaina tehnoloģijas; Prasmes; Pirmsskolas vecākais vecums