Starptautisko šķīrējtiesas procesu apvienošana - Gusts, Roberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā "Starptautisko škīrējtiesas procesu apvienošana" tiek pētīta aktuālā problēma par vairāku prasību skatīšanu vienā šķīrējtiesas procesā, un tās ietekme uz pušu autonomiju, procesuālo efektivitāti un šķīrējtiesas spriedumu tiesiskumu. Darba mērķis ir veicināt izpratni par vairāku prasību izskatīšanas pamatnoteikumiem starptautiskā komerciālās šķīrējtiesas procesā, īpaši aplūkojot šķīrējtiesas jurisdikcijas, efektivitātes un spriedumu atzīšanas jautājumus. Salīdzinot dažādus šķīrējtiesas procesu regulējošus avotus, autors secina, ka vairāku prasību izskatīšana vienā šķīrējtiesas procesā ir pieļaujama; tā var būt balstīta arī uz konceptuālu piekrišanu. Vienlaikus ir jāsamēro prasību ekonomiskā un funkcionālā saistība ar efektivitātes apsvērumiem, lai nodrošinātu šķīrējtiesas sprieduma izpildāmību.

The bachelor thesis "Consolidation of International Arbitration Proceedings" is based on the novel issue of multiple claims in a single arbitration proceeding and its impact on party autonomy, procedural efficiency and the recognition of arbitral awards. The aim of the paper is to contribute to the understanding of the rules underlying multiple claims in international commercial arbitration, with a particular focus on the issues of jurisdiction, efficiency and recognition of awards. A comparison of different sources regulating arbitration suggests that the adjudication of multiple claims in a single arbitration is permissible and may be based on indirect consent. At the same time, the economic and functional relation of the claims must be balanced with considerations of efficiency to ensure the enforceability of the arbitral award.
Consolidation of international commercial arbitrations
Keywords: Juridiskā zinātne; šķīrējtiesa; šķīrējtiesas procesu apvienošana; vairākas prasības šķīrējtiesā; šķīrējtiesas spriedumu atzīšana; jaunu prasību pievienošana šķīrējtiesā