Vieglāka soda noteikšana nekā likumā paredzētais sods - Pumpura, Linda (Latvijas Universitāte, 2023)
Vieglāka soda noteikšana nekā likumā paredzētais sods ir izņēmums no soda noteikšanas vispārīgā principa. Jebkurš izņēmums norāda uz to, ka pastāv īpaši gadījumi, kuriem nepieciešams atšķirīgs risinājums. Vieglāka soda noteikšana norāda uz to, ka Krimināllikumā paredzētais sods par noziedzīgo nodarījumu konkrētajai personai ir pārāk bargs. Savukārt vieglāku sodu gribētu saņemt visi noziedzīgo nodarījumu izdarītāji, tādējādi tiesai dots sarežģīts uzdevums, noteikt vieglāku sodu tiem, kam tas nepieciešams. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt vieglāka soda noteikšanas nekā likumā paredzētais sods institūtu, lai noskaidrotu, kā tiesa atzīst, ka sankcijā paredzētais minimālais sods ir pārāk bargs konkrētajai personai. Bakalaura darba uzdevumi ir iepazīties ar vieglāka soda noteikšanas vēsturisko attīstību, analizēt vieglāka soda noteikšanas nekā likumā paredzētais sods jēdzienu, izpētīt Krimināllikumā izvirzītos vieglāka soda noteikšanas priekšnosacījumus, tas ir, vairāki atbildību mīkstinošie apstākļi, vainīgā personība un atbildību pastiprinošo apstākļu neesamība, kā arī salīdzināt vieglāka soda noteikšanu ar ārvalstu regulējumiem. Galvenais uzdevums ir izprast, kā Krimināllikuma 49.pants tiek piemērots tiesu praksē, kā arī atrast tiesu praksē esošās problēmas, piemērojot tiesību normu. Uzdevumu un mērķu sasniegšanai darba ietvaros tiks izpētīti Latvijas un ārvalstu normatīvie akti, tiesu prakse un juridiskā literatūra. Darba autore pievērsīs uzmanību vieglāka soda noteikšanas vēsturiskajai attīstībai, sākot ar 1903.gada Sodu likumiem, kā arī izpētīs vieglāka soda noteikšanu ārvalstu regulējumā, Baltijas un kontinentālās Eiropas valstīs.

The determination of a lesser punishment than the punishment provided for by law is an exception to the general principle of determining penalties. Any exception indicates that there are special cases that require a different solution. The determination of a lesser punishment indicates that the punishment provided by the Criminal Law for a particular person's criminal offense is too harsh. On the other hand, all offenders would like to receive a lighter sentence, so the court is faced with the difficult task of determining a lesser punishment for those who need it. The aim of the bachelor's thesis is to explore the institute of determining a lesser punishment than the punishment provided for by law in order to clarify how the court recognizes that the minimum penalty provided by the sanction is too harsh for a particular person. The tasks of the bachelor's thesis are to familiarize oneself with the historical development of determining a lesser punishment, analyze the concept of determining a lesser punishment than provided for by a law, study the preconditions for such determination as outlined in the Criminal Law, which include several mitigating factors, the culpability of the offender, and the absence of aggravating circumstances, as well as compare the determination of a lesser punishment with foreign regulations. The main task is to understand how Section 49 of the Criminal Law is applied in judicial practice and identify the problems in applying the legal norm in judicial practice. To achieve the tasks and objectives, the bachelor's thesis will involve researching Latvian and foreign legislative acts, judicial practice, and legal literature. The author of the thesis will focus on the historical development of determining a lesser punishment, starting with the Penal Laws of 1903, and will also explore the determination of a lesser punishment in foreign regulations within Baltic and Continental European countries.
Determination of a lesser punishment than the punishment provided for by law
Keywords: Juridiskā zinātne; Vieglāks sods; soda noteikšana; Krimināllikuma 49.pants; soda mīkstināšana