Novērotā un nomērītā spožuma atkarība no retroreflektora uzbūves - Tukiša, Madara (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir rakstīts datorsalikumā latviešu valodā. Darba apjoms ir 37 lapas un tajā iekļauti 18 attēli un 3 tabulas. Darbā ietvertas 30 atsauces uz literatūras avotiem, kā arī pievienoti 2 pielikumi.Darba mērķis: Noskaidrot efektīvāko RR veidu pēc tā uzbūves ar objektīvu un subjektīvu metodi, novērojot tos dažādos leņķos, kā galveno kritēriju izvirzot spožumu.Metodes: darbā tika izmantotas divas metodes – subjektīvā spožuma noteikšana un salīdzināšana ar objektīvā spožuma mērījumu rezultātiem.Rezultāti un secinājumi: 1.Izdevās izveidot pilnībā skotopiskus apstākļus eksperimenta veikšanai, kur vienīgais gaismas avots bija etīde. 2.Subjektīvās un objektīvās metodes iegūtie rezultāti atšķīrās – katrā no metodēm labāko sniegumu uzrādīja cits retroreflektīvā materiāla veids. 3.No vienas metodes iegūtajiem rezultātiem nevar prognozēt ar otru metodi iegūstamos rezultātus. 4.Dažādos leņķos atšķīrās RR gan objektīvais, gan subjektīvais spožums – daļa materiālu ir jutīgi uz novērošanas leņķi, turpretim dažiem sniegums ir nemainīgi konsekvents visā novērošanas apgabalā. 5.Subjektīvajā metodē visefektīvākais retroreflektīvais materiāls bija stikla lodītes, kas iestrādātas krāsā. 6.Objektīvajā metodē vislielāko objektīvo spožumu uzrādīja prizmu retroreflektīvais materiāls, skatoties 0º novērošanas leņķī. 7.No iegūtajiem datiem tika zīmētas psihometriskās līknes, kurā tika noteikts uztveres slieksnis. Visaugstākais slieksnis izrādījās 2063,4 cd/m2 salīdzinot Diamond Grade materiālu ar parasto mikroprizmu materiālu, bet viszemākais bija salīdzinot stikla lodītes līmplēvē ar Diamond Grade Translucent (-2061,8 cd/m2) . Novērotais spožums nav piesaistīts objektīvām intensitātes izmaiņām.

Bachelor thesis ir written in Latvian, in computer typesetting on 37 pages. It contains 18 pictures, 3 tables, 2 appendices. There are 30 references to literature sources.Aim: to estimate the most efficient type of retroreflector from its structure with subjective and objective methods observing them from different angles, as a main criteria selecting its brightness. Method: 2 types of methods were used in the experiment – subjective brightness estimation and confrontation with objective measurements of brightness. Results and conclusion: 1.It was possible to create a fully scotopic conditions for making the experiment, where the only source of light was etide. 2.The results differed in each method –different types of retroreflective materials presented better results in various conditions. 3.It isn’t possible to predict results from one method to other and vice versa. 4.The brightness of retroreflectors differs in different angles – some materials are rotationally sensitive, but for some the brightness is constant and doesn’t vary when observation angle is changed. 5.Subjective methods results showed that the most efficient type of retroreflective material is glass beads embedded in paint. 6.Objective methods results showed that the highest objective brightness was provided by prismatic type of retroreflective material if obseved direction head-on. 7.From data optained in experiment the psychometrical functions were made. The highest threshold was between Diamond grade and microprismatic sheetings (2063,5 cd/m2) and the lowest between glass beads sheeting 3M and Diamond Grade Translucent (2061,8 cd/m2).
Observed and measured retroreflectors brightness dependence on it`s construction
Keywords: Fizika