Sportistu subjektīvā veselības stāvokļa izvērtējums sacensību periodā - Aleidzāne, Anna Liza (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs veltīts vispusīgai sportistu subjektīvā veselības stāvokļa analīzei sacensību periodā. Pētījums uzsver intensīvās fiziskās un emocionālās slodzes, kādām sportisti tiek pakļauti sacensību laikā, un kas var ievērojami ietekmēt viņu pašu veselības uztveri. Subjektīvās veselības izvērtēšana kļūst par vienu no galvenajiem faktoriem sportistu izjūtu izpratnei un tam, kā viņu garīgā veselība ietekmē viņu uzstāšanos un atgūšanās procesus. Darbā tiek aplūkota klasifikācija un sportistu atbalsta sistēmas sacensību periodā, akcentēta uzmanība uz atbalsta sistēmu integrācijas nozīmīgumu, kas palīdz sportistiem pārvaldīt stresu un veicina to ilgtspējīgu attīstību un veselību. Tiek izmantota kvantitatīva neeksperimentāla izpētes metode - aptauja, lai analizētu šo atbalsta sistēmu efektivitāti. Darba rezultāti ļauj formulēt konkrētus ieteikumus treneriem un sporta organizācijām sportistu psiholoģiskās un fiziskās sagatavotības optimizēšanai. Īpaša uzmanība pievērsta pasākumu izstrādei liekās garīgās un fiziskās slodzes novēršanai, kas palīdz uzlabot sportistu vispārējo veselības stāvokli un samazināt traumu rašanās un profesionālās izdegšanas iespējamību.

The Bachelor's focuses on a comprehensive analysis of athletes' subjective health status during the competition period. The study highlights the intense physical and emotional stresses athletes are subjected to during competitions, which can have a significant impact on their own health perception. Assessing subjective health becomes one of the key factors in understanding athletes "feelings and how their mental health affects their performance and recovery processes. The work looks at classification and athlete support systems during the competition period, emphasizes the importance of integration of support systems that help athletes manage stress and promote their sustainable development and health. A quantitative non-experimental research method is used - a survey to analyse the effectiveness of these support systems. The results of the work allow specific recommendations to be made to coaches and sports organizations to optimize the psychological and fitness of athletes. Particular attention is paid to developing measures to prevent excess mental and physical exercise, which help improve the overall health status of athletes and reduce the likelihood of injury and professional burnout.
Assessment of the subjective state of health of athletes during the competition period
Keywords: Sporta zinātne; atbalsta sistēmas; sacensību periods; stress; veselība; labsajūta