Ģimenes ārsta prakses pacientu iesaistīšanās veselības veicināšanā - Savina, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir Ģimenes ārsta prakses pacientu iesaistīšanās veselības veicināšanā. Veselības veicināšana novedīs pie saslimstības un attiecīgi pāragras mirstības samazināšanās; tādējādi samazināsies izmaksas, kas saistītas ar medicīnisko aprūpi un invaliditāti, paaugstināsies valsts konkurētspēja. Tas nosaka pieaugošo bakalaura darba tēmas aktualitāti. Darba mērķis ir noskaidrot ģimenes ārsta prakses pacientu iesaistīšanos veselības veicināšanā atbilstoši dzīves stilam. Pētniecības uzdevumi ir: 1. Analizēt literatūru par veselības veicināšanu un pacientu iesaistīšanu. 2. Analizēt N. Penderes teoriju saistībā ar ģimenes ārsta prakses pacientu veselības veicināšanu. 3. Izstrādāt pētījuma instrumentu – aptaujas anketu un veikt aptauju. 4. Apkopot iegūtos rezultātus. 5. Izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus. Izvirzītā hipotēze ir ģimenes ārsta prakses pacientu iesaistīšanās veselības veicināšanā ir atkarīga no dzīves stila. Pētījuma metode ir kvantitatīvā pētniecības metode. Šķērsgriezuma pētījums. Iegūtie dati tika analizēti ar IBM SPSS Statistic, MS Excel. Pētījuma instruments ir aptaujas anketa. Iegūtie rezultāti liecina, ka nedaudz vairāk nekā viena trešdaļa aptaujāto ir pārliecināti, ka viņu fiziskā aktivitāte ir atkarīga no viņu dzīves stila. Trīs ceturtdaļas respondentu uzskata, ka pastāv ēšanas paradumu atkarība no viņu dzīves stila. Starp respondentiem ar sliktiem ieradumiem vairāk nekā puse ir pārliecināti, ka viņu kaitīgie ieradumi ir atkarīgi no dzīves stila. Lielākajai daļai respondentu ir vēlme mainīt veselības veicināšanas paradumus. Pacientu iesaistīšanās veselības veicināšanā, kas saistīta ar veselīgu uzturu un fiziskām aktivitātēm, ir atkarīga no dzīves stila ar statistiski nozīmīgu divvirzienu korelāciju. Respondentu kaitīgo ieradumu atkarība no viņu dzīves stila neapstiprinājās. Tātad izvirzītā hipotēze ir lielākoties apstiprinājusies.

The topic of the bachelor's thesis is the involvement of patients of the Family Doctor's practice in the health promotion. Health promotion will lead to a reduction in morbidity and, consequently, in premature mortality; thus, the costs related to medical care and disability will decrease, and the country's competitiveness will increase. The factors above determine the increasing relevance of the subject of the bachelor thesis. The aim of this work is to find out the involvement of Family Doctor's practice patients in the health promotion according to lifestyle. The research tasks are to: 1.analyze the literature on health promotion and patient’s engagement. 2.analyze the theory of N. Pendere in connection with the health promotion of patients of the Family Doctor's practice. 3.develop a research tool - a survey questionnaire and conduct a survey. 4.summarize the obtained results. 5.draw conclusions and to develop proposals. The proposed hypothesis is that the involvement of Family Doctor's practice patients in health promotion depends on their lifestyle. The research method is a quantitative research method. A cross-sectional study. The obtained data were analyzed with IBM SPSS Statistic. The research tool is the questionnaire. The obtained results show that slightly more than one third of the respondents are convinced that their physical activity depends on their lifestyle. Three quarters of respondents believe that there is a dependence of eating habits on their lifestyle. Among respondents with harmful habits, more than half are convinced that their harmful habits depend on their lifestyle. Most of the respondents have a desire to change their health promotion habits. Patients’ engagement in the health promotion related to healthy eating and physical activity depends on lifestyle with a statistically significant two-way correlation. The dependence of respondents’ harmful habits on their lifestyle was not confirmed. So, the proposed hypothesis has been mostly confirmed.
Involvement of family doctor practice patients in health promotion
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; veselīgs uzturs; fiziskās aktivitātes; kaitīgo ieradumu profilakse; dzīves stils; iesaistīšanās veselības veicināšanā