Hipotekārās kredītsistēmas problemātika un perspektīvas - Alpe-Lūka, Inese (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba tēma – “Hipotekārās kredītsistēmas problemātika un perspektīvas”. Pasaules finanšu tirgū ir vērojams ilgtermiņa finanšu resursu pieprasījums, kas veicina izsniegto aizdevumu pieaugumu. Aizdevuma lomas pieaugums mūsdienu mājsaimniecībās veicina kredītsistēmu problemātikas svarīgumu un nākotnes perspektīvu attīstības nozīmību. Kredītsistēma ir samērā jauna un vēl neattīstīta nozare, kuru nepieciešams uzlabot. Pēc vairāku pētījumu rezultātiem ir pierādījusies makroekonomisko faktoru ietekme uz nekustamo īpašuma tirgu. Darba mērķis ir analizēt hipotekāro kredītsistēmu, tā ietekmējošos faktorus, ekonomisko, juridisko un sociālo aspektu ietekmi, analizēt un izvērtēt Latvijas un ārvalstu valdību atbalstu nekustamā īpašuma iegādei, izstrādāt priekšlikumus kredītsistēmas procesu uzlabošanai. Galvenie uzdevumi mērķa izpildei ir akadēmiskās teorijas apskate, nozares un citu valstu pieredzes analīze. Darbā izmantotā pētīšanas metode ir ekspertu intervijas, lai noskaidrotu speciālistu viedokli par situāciju valstī. Interviju rezultāti pierādīja, ka valsts atbalsts jaunajām ģimenēm ir nepietiekošs, kuru nepieciešams izstrādāt un attīstīt tālākai valsts atbalsta programmas izstrādei.

The thesis - "Mortgage systems problems and perspectives". The global financial market is experiencing demand for long-term financial resources that promotes issued loan growth. Loan increasing role in today's households contribute Credit problematic importance and prospects for the future development and significance. Credit system is relatively new and still undeveloped sector that needs to be improved. Following the results of several studies has proven macroeconomic factors effect on the real estate market. Work objective of the study is to analyze the lending systems, the factors affecting the economic, legal and social aspects of the impact to analyze and evaluate Latvian and foreign governments in a real estate purchase support, to draw up proposals to improve the lending process. The main tasks of goal execution are theoretical inspection, trends in the world and other nation experiences. Research method used in the work are expert interviews to find out the opinion about the credit system and situations in Latvia. The interview results showed that government support for young families is insufficient and the need to design and develop further government aid programming.
Mortgage credit systems problems and perspectives
Keywords: Ekonomika; Hipotekārais kredīts; Nekustamais īpašums; Kreditēšana; Valsts atbalsts; Problemātika