Augu simbolika Jāņu un Rasas svētku ieražās - Zemzariņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā “Augu simbolika Jāņu un Rasas svētku ieražās” aprakstīts augu izmantojums un to simboliskā nozīme latviešu un lietuviešu vasaras saulgriežu svētku svinību rituālos. Darba mērķis ir salīdzināt Jāņu un Rasas svētku ieražās sastopamo augu simboliku tradicionālajos priekšstatos un mūsdienu kultūrā. Mūsdienu sabiedrības viedokļa par augu simbolisko nozīmi Jāņu un Rasas svētku rituālos noskaidrošanai pētījumā izmantota anketēšanas metode. Darbā veikts Latvijas un Lietuvas tradīciju salīdzinājums, kā arī tradicionālās un mūsdienu situācijas salīdzinājums. Pētījumā iegūtie rezultāti rāda, ka lietuviešu mūsdienu priekšstati par augu nozīmi Rasas svētku rituālos tuvāki tradīcijās sastopamajiem. Latviešu vidū svētku svinēšana izplatītāka, taču tradīcijas vairāk pārveidojušās.

Bachelor paper “Plant Symbols in Latvian and Lithuanian Midsummer Celebration Traditions” is about plant use and their symbolic meaning in Latvian and Lithuanian Midsummer celebration rites. The aim of the paper is to compare plant symbols in traditional and modern culture. In paper is used comparative method and questionnaire, and the comparison of Latvian and Lithuanian traditions, as well as comparison of traditional and modern situation is made. The results of the research shows that Lithuanian modern notions about plant symbols in midsummer celebration customs are closer to traditional notions. Midsummer celebration is more popular in Latvia, but Latvian midsummer celebration rites are transformed more than Lithuanian rites.
Plant Symbols in Latvian and Lithuanian Midsummer Celebration Traditions
Keywords: Filoloģija; Jāņi; Rasas svētki; augu simbolika; salīdzinošā metode