Intervences programma vīriešu vardarbīgās uzvedības mazināšanā - Pampe, Aija (Latvijas Universitāte, 2010)
Izvēlētā diplomdarba tēma ir “ Intervences programma vīriešu vardarbīgās uzvedības mazināšanā”. Autores izvēlējās rakstīt diplomdarbu par iepriekš minēto tēmu, jo vardarbība partnerattiecībās ir aktuāla tēma, bet pakalpojumi vardarbības veicējiem netiek nodrošināti, lai mazinātu vardarbīgu uzvedību. Diplomdarba mērķis ir pētīt un analizēt intervences programmas vīriešu vardarbīgās uzvedības mazināšanai. Mērķa sasniegšanai, autores izvirzījušas sekojošus uzdevumus: 1.Raksturot vardarbīgu uzvedību un vardarbīga vīrieša galvenās iezīmes; 2.Raksturot intervenci sociālajā darbā; 3.Analizēt intervences programmas vardarbīgiem vīriešiem; 4.Pētīt Rīgas pilsētas pašvaldības institūciju speciālistu un citu speciālistu viedokļus par intervences programmas izveidi vardarbīgajiem vīriešiem; 5.Pētīt vardarbīgu vīriešu viedokļus par vardarbību partnerattiecībās un iesaistīšanos intervences programmā vardarbības mazināšanai; 6.Pētīt sabiedrības viedokli par vardarbību partnerattiecībās un palīdzības sniegšanas nepieciešamību vardarbīgajiem vīriešiem. Darbā tika iekļautas 4 nodaļas ar apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā tiks analizēta teorētiskā literatūra un citi avoti par vardarbīga vīrieša galvenajām iezīmēm un vardarbīgu uzvedību. Otrajā nodaļā tiks raksturota intervence sociālajā darbā. Trešajā nodaļā tiks analizētas intervences programmas vardarbīgās uzvedības mazināšanai balstoties uz citu valstu pieredzi. Ceturtajā nodaļā tiks analizēti pētījuma rezultāti. Pētījuma īstenošanai, autores izvēlējās veikt ekspertintervijas, intervijas ar vardarbīgajiem vīriešiem un sabiedrības aptauju. Lai noskaidrotu speciālistu viedokli par intervences programmas izveidi, tika intervēti 9 eksperti. Autores intervēja 3 vardarbīgos vīriešus, lai noskaidrotu viņu viedokli par iesaistīšanos intervences programmā un, noskaidrojot sabiedrības viedokli par palīdzības nepieciešamību, autores izmantoja aptauju internetā. Atslēgvārdi: vardarbība, vardarbīgs vīrietis, intervence, intervences programma.

The theme of graduation work is ”Intervention programme to abate man abusive behavior”. The theme is chosen because violence in partnership is actual problem in Latvia, because we don't have service to batterer to abate abusive behavior. The aim of the work is to study and analyses intervention program to abate men abusive behavior. To achieve the goal the author proposed following tasks: 1.Characterize violence and battered man traits; 2.Characterize intervention in social work; 3.Analyses intervention program for batterer man; 4.Research specialists of self-governing institutions of Riga and other specialists opinions about establishing intervention program for batterer man; 5.Research opinions of battered man about violence in partnership and implication in intervention program to abate abusive behavior; 6.Research opinion of society about violence in partnership necessity of help for batterer man. Work consist of 4 parts and their respective subparts. First part is devoted for analyzes of theoretical literature and other sources about batterer man traits and violence behavior. In second part characterize intervention in social work. In third part authors analyses intervention program to abate men abusive behavior to build on experience of other countries. Forth part describes empirical exploration of research. For implementation of empirical study authors choose expert intervention to ascertain opinion of specialists about establishing intervention program for batterer man. For research was interviewed 9 experts. Authors interviewed 3 batterer man and clarify opinion of society using polling. Keywords: violence, batterer man, intervention, intervention program.
Intervention programme to abate man abusive behavior
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija