Vuārisma iezīmju saistības ar riskantu seksuālo uzvedību un pornogrāfisku materiālu skatīšanās biežumu - Pļavarāja, Grēta (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā bakalaura darbā pētīta vuārisma iezīmju saistība ar riskantu seksuālo uzvedību un pornogrāfiska satura skatīšanās biežumu neklīniskā pieaugušo populācijā. Empīriskajā daļā piedalījās 112 respondenti (80 sievietes, 31 vīrietis un 1 dalībnieks bija cita dzimuma pārstāvis) vecumā no 18 līdz 63 gadiem (M = 28,9). Dati tika iegūti ar trīs aptaujām: Vuārisma skala (Freund et al., 1988), Seksuālā riska aptauja (Turchik & Garske, 2008) un Pornogrāfijas lietošanas biežuma skala (Szymanski & Stewart-Richardson, 2014). Rezultāti uzrādīja pozitīvu saistību starp vuārisma iezīmēm un pornogrāfijas skatīšanās biežumu, taču netika konstatēta statistiski nozīmīga korelācija ar vuārismu un riskantu seksuālo uzvedību. Dzimumatšķirību analīze parādīja, ka vīriešiem ir augstāki rādītāji pornogrāfijas skatīšanās biežumā, taču riskantas seksuālas uzvedības un vuārisma rezultāti būtiski neatšķīrās starp dzimumiem. Darbs aktualizē parafīliju pētniecību neklīniskā populācijā un izgaismo digitālās vides ietekmi uz seksuālajiem uzvedības modeļiem. Pētījuma rezultāti var kalpot kā pamats turpmākai teorētiskai izpētei un praktiskai psiholoģiskai intervencei seksuālās uzvedības jomā.

This bachelor's thesis investigated the relationship between voyeuristic features and risky sexual behavior (RSB) and frequency of viewing pornographic content in a non-clinical adult population. The empirical part included 112 respondents (80 women, 31 men, and 1 other sex) aged 18 to 63 (M = 28.9). Data was collected using three questionnaires: the Voyeurism Scale (Freund et al., 1988), the Sexual Risk Questionnaire (Turchik & Garske, 2008), and the Pornography Use Frequency Scale (Szymanski & Stewart-Richardson, 2014). The results showed a positive relationship between voyeuristic features and frequency of viewing pornography, but no statistically significant correlation was found with voyeurism and risky sexual behaviour. Analysis of gender differences showed that men had higher rates of pornography viewing, but the risky sexual behaviour and voyeuristic results did not differ significantly between the sexes. The work updates research on paraphilias in a non-clinical population and sheds light on the impact of the digital environment on sexual behavior patterns. The results of the study can serve as a basis for further theoretical research and practical psychological intervention in the field of sexual behavior.
Associations of Voyeuristic Features with Risky Sexual Behaviour and Frequency of Viewing Pornographic Materials
Keywords: Psiholoģija; vuārisms; riskanta seksuālā uzvedība; pornogrāfija; parafīlija; dzimums