Video koplietošanas platformās esošo radošo profesiju pārstāvju ar ģeneratīvo mākslīgo intelektu saistīto risku iestudēšana - Vilka, Amanda (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbā tiek analizēts kā radošo profesiju pārstāvji iestudē ar ĢMI saistītos riskus. Izmantojot kvalitatīvo kontentanalīzi tiek analizēti platformā “YouTube” augšuplādētie video. Kā darba teorētiskā bāze tiek izmantota riska sabiedrības teorija, ko ir izveidojis U. Beks. Risku iestudēšana ir haotisks process, kura laikā cilvēki atsaucas uz pagātni un nākotni, lai radītu iespējamu nākotni. ĢMI riski ir tikai daļa no plašākas diskusijas, kas pastāv mākslas nozarē.

This work analyzes how creatives are staging risks associated with GAI. By using qualitative content analysis this work analyzes vidoe content uploaded to YouTube platform. Theoretical basis of this work is risk society by U. Bekh. Staging of risks is a chaotic process, during which people refer to present and the now to create a potential future. Risks associated with GAI is only a small part of the discussion that is happening in the art space
Staging of risk associated with generative artificial intelligence by the creative profession representatives on videos sharing platforms
Keywords: Socioloģija; ĢMI; radošā industrija; radošo profesiju pārstāvji; riska sabiedrība; risku iestudēšana