Teātra kritikas funkcijas postdramatiskā teātra laikmetā - Bērtiņa, Maija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs “Teātra kritikas funkcijas postdramatiskā teātra laikmetā” ir veltīts teātra-skatītāju-kritikas savstarpējām attiecībām. Darba teorētiskajā daļā analizēts teātra teorētiķa Hansa-Tīsa Lēmana (Hans-Thies Lehmann) “postdramatiskā teātra” koncepts. Noskaidrots teātra kritikas jēdziens un galvenās funkcijas. Balstoties uz preses materiāliem un darba autores aptaujā gūtajiem rezultātiem, veikts pētījums, kurā analizētas teātra skatītāju, mākslinieku un kritiķu attiecības, izpratne par teātra kritiku Latvijā mūsdienās – postdramatiskā teātra laikmetā. Kā arī analizētas trīs paaudžu latviešu kritiķu recenzijas, ar mērķi salīdzināt funkciju, pētniecības metožu, postdramatisko elementu u.c. definēto objektu izmantošanu recenzijās.

The present Master Thesis “Functions of Theatre Criticism in the Postdramatic Theatre” is dedicated to the relationship between the theatre, audience, and critics. The theoretical part of the paper analyzed the concept of “postdramatic theatre” created by the theatre theoretician, Hans-Thies Lehmann. The concept of theatre criticism and its main functions are revealed. Based on press publications and results obtained in a survey conducted by the author of the paper, research was conducted where the relationship between the theatre audience, artists, and critics was analysed, and understanding of theatre criticism in Latvia nowadays – in the era of postdramatic theatre. Moreover, theatre critiques written by Latvian critics from three generations were analysed in order to compare the use of functions, research methods, postdramatic elements and other pre-defined objects in the critiques.
Functions of theatre criticism in the age of postdramatic theatre
Keywords: Filoloģija; postdramatiskais teātris; dramatiskais teātris; teātra emuāri; teātra skatītāji; aktieri