Sociālā pedagoga profilakses darbs alkohola atkarības mazināšanā Apguldes arodvidusskolā - Mēduma, Irina (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba tēma „Sociālā pedagoga profilakses darbs alkohola atkarības mazināšanā Apguldes arodvidusskolā”. Darbā rakstīts par pusaudžu un jauniešu atkarības problēmu, kas ar katru gadu kļūst aktuālāka, jo alkohola lietotāju skaits pieaug. Cēloņi pusaudžu alkoholizācijai galvenokārt ir psiholoģiski un bioloģiski, kā arī liela nozīme ir pusaudžu un jauniešu mikrovidei arodvidusskolā, ģimenē. Sociālais pedagogs motivē, informē pusaudžus un jauniešus par alkohola atkarības problēmu, iesaistot sadarbības partnerus, nepieciešamās institūcijas un speciālistus problēmas risināšanā. Darbā veikts pētījums, lai noskaidrotu, kāda ir reālā situācija arodvidusskolā ,un izzinātu pusaudžu un jauniešu alkohola lietošanas cēloņus un sekas. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, tika izstrādāta un aprobēta atkarības profilakses programma alkohola atkarības mazināšanai Apguldes arodvidusskolā, nodrošinot mērķtiecīgu brīvā laika pavadīšanu, kā rezultātā pusaudžiem un jauniešiem ir sekmēta izpratne par alkohola atkarības problēmu, radīts veselīga dzīvesveida modelis, attīstīta pašapziņa un veicināta spēja atteikties no alkohola lietošanas. Atslēgvārdi: Alkoholizācija Atkarība Sociālizācija Preventīvā darbība Profilakses darbs

The Research has been done on the theme “The preventive work of the social pedagogue for decreasing the alcohol addiction at Apgulde vocational secondary school”. The Paper under observation is devoted to the problem of adolescents’ addiction to alcohol. This problem is getting more topical every year because the number of alcohol consumers is increasing. The main causes for the alcohol addiction are of psychological and biological character. Lots of students face the problem of overindulging in alcohol in their families and among their school mates and peers. The social educator works on raising students’ motivation, provides information on the problem of alcohol addiction via involving their parents and professionals as well as institutions responsible for solving social problems. The author of the Research has made an attempt to become aware of the real situation in Apgulade Vocational School and have a closer look into the problems, their causes and consequences. The author of the Research has developed and approbated a special program which provides the youth of Apgulde Vocational School with the knowledge of the bad effects of drinking, indicates the problems that overindulging in alcohol might cause and gives suggestions how to solve the problem, gives students different ways of spending their free time actively and without alcohol. The author of the research sets forward that the students of this school will become aware of the current situation and will be able to avoid drinking as well as to take the trouble to change their lifestyle. Keywords: Dipsomania Addiction Socialization Preventive work
The preventive work of the social pedagogue for decreasing the alcohol addiction at Apgulde vocational secondary school
Keywords: Sociālais pedagogs [fakultāte]