Nodokļu risku identifikācija un mazināšana viesnīcu nozarē Latvijā - Lapšina, Diāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba autore pētījuma ietvaros veic Latvijas viesnīcu sektora nodokļu riska analīzi, lai novērtētu galvenos nodokļu riskus un izstrādātu nodokļu risku minimizēšanas risinājumus. Darba mērķis – pamatojoties uz nodokļu risku analīzes teorētiskiem aspektiem identificēt un novērtēt viesnīcu nozares nodokļu risku avotus un izstrādāt priekšlikumus nodokļu risku novēršanai. Pētījuma rezultāti parādīja, ka galvenie viesnīcu sektora nodokļu risku ietekmējošie faktori ir saistīti ar augsto nodokļu slogu un Covid-19 izraisīto krīzi. Tāpat negatīvu ietekmi uz viesnīcu sektora uzņēmumiem rada VSAOI likmes un ieņēmumu samazinājums. Ir izstrādāti priekšlikumi, kā minimizēt nodokļu riskus viesnīcu sektorā.

The author of the study conducts a tax risk analysis of the Latvian hotel sector in order to assess the main tax risks and develop tax risk minimization solutions. The aim of the work is to identify and evaluate the sources of tax risks in the hotel sector and to develop proposals for the prevention of tax risks based on the theoretical aspects of tax risk analysis. The results of the study showed that the main factors influencing the tax risk in the hotel sector are related to the high tax burden and the crisis caused by Covid-19. The reduction of SSIA rates and revenues also has a negative impact on companies in the hotel sector. Proposals have been developed to minimize tax risks in the hotel sector.
Identification and Mitigation of Tax Risks in the Latvian Hotel Sector
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; viesnīcu sektors; nodokļu risku vadība; nodokļu riski; VSAOI; IIN