Personības psiholoģijas problēmas Erika Ādamsona daiļradē un to atklāšana literatūras stundās vidusskolā - Konošonoka, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba „Personības psiholoģijas problēmas Erika Ādamsona daiļradē un to atklāšana literatūras stundās vidusskolā” mērķis ir raksturot Erika Ādamsona prozas cilvēku, kā arī izveidot prozas mācīšanas metodiskos ieteikumus literatūras stundām vidusskolā. Darba pamatā ir trīs noveļu („Abakuka krišana”, „Sarkanās asaras”, „Lielas spodrības gaismā”) un romāna „Sava ceļa gājējs” analīze un interpretācija, atklājot, ka Erika Ādamsona prozas centrā ir modernais cilvēks, intelektuāls estēts, kuram piemīt dažādas „smalkās kaites” jeb rakstura dīvainības un kompleksi, tomēr prozas cilvēkam svarīgi analizēt savu personību, atklāt tās patieso būtību un atrast līdzsvaru starp jūtām un prātu. Diplomdarba otrā daļa veltīta metodisko ieteikumu izstrādei, kas palīdzētu skolēniem atklāt Erika Ādamsona prozas satura un formas specifiku.

The purpose of the diploma paper „The problems of the character’s psychology in the works of Eriks Ādamsons and their exposure in the lessons of literature in the secondary school” is to describe the human character and to make some methodical suggestions for analysing the works of Eriks Ādamsons in secondary school. The research reveals, that in the centre of Eriks Ādamsons’ works is the modern human, an intellectual aesthete, who possesses different „subtle complaints” or character’s oddities and complexes. However, it is important for the human character to analyse his personality, reveal its real nature and to find the balance between feelings and intellect. The second part of the research shows some suggestions for helping the students reveal the specificity of the content and form of Eriks Ādamsons’ works.
The Problems of the Characteri’s Psyhology in the Works of Eriks Ādamsons and Their Exposure in the Lessons of Literature in the Secondary School
Keywords: Pedagoģija