"Meistara un Margaritas" ekranizācija: V.Bortko seriāls. - Komolova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs ir veltīts romāna ekranizācijas problēmai - M.Bulgakova romāna “Meistars un Margarita” transformācijai kinotekstā (V.Bortko ekranizācija). Pētījuma autore atklāj galvenos literāra teksta transformācijas aspektus kinotekstā. Darbs ir strukturēts divās nodaļās. Pirmajā - aplūkoti ekranizācijas un literāra teksta transformācijas kinotekstā teorētiskie jautājumi, saikne strap literatūtu un kinomākslu. Otrajā nodaļā ir veikta salīdzinoša literārā teksta (M.Bulgakova romāns) un kinoteksta (V.Bortko ekranizācija) analīze, galveno uzmanību veltot literāro personāžu atveidei. Tāpat tiek aplūkoti daži citi ekranizācijas problēmas aspekti – romāna filosofijas pārnese un romāna domas atspoguļojums kinotekstā.

This master's thesis is devoted to research of the transformation of literary artistic text of "Master and Margaret" by M. Bulgakov into cinematic context on the basis of the novel's screen version by B. Bortko. The author of the research explores the fundamental aspects of transformation of literary text into cinematext within the framework of complex analysis. The research paper consists of two chapters. The first chapter discusses the questions of screen adaptation and issues of text transformation from one art form to another. The second chapter presents the empirical analysis carried out on the basis of the goal and set objectives, determining the specificity of literary text adaptation to the cinematic language. The research can be used in further development of cinematology, film criticism, literary criticism and their teaching.
The Screen Adaptation of "The Master and Margarita": The TV Series by V. Bortko.
Keywords: Filoloģija; роман; экранизация; образ; текст; Булгаков