Investīcijas cilvēkkapitālā, tā uzkrāšanas virzieni un attīstība uzņēmuma vadības sistēmas kontekstā - Svjacka, Irēna (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Investīcijas cilvēkkapitālā, tā uzkrāšanas virzieni un attīstība uzņēmuma vadības sistēmas kontekstā”. Cilvēkkapitāla vadības problēma ir saistīta ar cilvēkkapitāla kā aktīvu specifisku dabu. Tādējādi, cilvēkkapitāla attīstību uzņēmumā ir nepieciešams aplūkot caur zināšanu aktīvu vadības prizmu, kas paredz tādas sistēmas analīzi, kurā ir mehānismi, kas ļauj uzņēmumam vitāli svarīgas kompetences veidot un uzkrāt. Tāpēc maģistra darba mērķis bija apkopojot teorētisko informāciju, izpētīt cilvēkkapitālu kā vadības un attīstības objektu uzņēmumā un apzināt cilvēkkapitāla ieguldījumu virzienus metālapstrādes uzņēmumā. Pētījuma laikā iegūtie rezultāti parādīja, ka metālapstrādes specifika paredz noteiktu līdzekļu ieguldīšanu darbinieku drošībā, veselībā un apmācībā, kur pirmie divi aspekti pilda atbalsta funkciju, bet trešais - orientēts uz cilvēkkapitāla attīstību un uzkrāšanu. Darbs sastāv no trijām daļām un iekļauj sevī gadījuma izpēti, pielietojot kvalitatīvās un kvantitatīvās pētījuma metodes. Kopējais darba apjoms ir 109 lpp., tajā iekļauti 34 attēli un 6 tabulas. Pievienoti 8 pielikumi, kuru apjoms ir 12 lpp. Atslēgvārdi: cilvēkkapitāla investīcijas, cilvēkkapitāla attīstība, metālapstrādes uzņēmums, cilvēkkapitāla vadība, gadījumu analīze, darbinieku apmācības sistēma.

The subject of the given Master’s Thesis is „Investment in Human Capital, Accumulation lines and Development in the context of the Company's Management System”. The problem of human capital management is attributable to the specific nature of human capital as an asset. Therefore, the development of human capital at a company needs to be examined through the prism of the management of knowledge assets, which provides for an analysis of such a system wherein mechanisms are provided for the development and accumulation of competences that are of vital importance to the company. That is why the aim of the Master’s Thesis was to collate theoretical information, analyse human capital as a management and development object at a company, and look into human capital investment opportunities at a metalworking enterprise. The results obtained during the research indicate that the specifics of the metalworking industry provide for the investment of certain amounts of money into the safety, health and training of workers, where the former two perform the support function, whereas the latter is oriented towards human capital development and accumulation. The Thesis consists of three parts, including a case study research using qualitative and quantitative research methods. The Thesis consists of 109 pages, including 34 images and 6 tables. Appended to the Thesis are 8 annexes in a total volume of 12 pages. Keywords: human capital investment, human capital development, metalworking enterprise, human capital management, case study analysis, employee training system.
Investment in Human Capital, Accumulation lines and Development in the context of the Company's Management System
Keywords: Vadībzinātne