Nedzīvi dzimuša bērna un viņa vecāku pamattiesību aizsardzība - Štāla, Katrīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Latvijā ir izveidojusies situācija, ka tie bērni, kuri nedzīvi piedzimuši līdz 22.grūtniecības nedēļai, netiek reģistrēti dzimšanas reģistrā, kā arī šo bērnu vecākiem normatīvajos aktos nav paredzēta iespēja pienācīgi, cilvēka cieņai atbilstošā veidā apglabāt vai kremēt savu bērnu un atvadīties no tā. Tas ir novedis pie tā, ka medicīnas iestādes šos bērnus nereti kremē kopā ar medicīniskajiem atkritumiem. Maģistra darba “Nedzīvi dzimuša bērna un viņa vecāku pamattiesību aizsardzība” ietvaros tiek pētīta šī problēmsituācija, padziļināti analizējot cilvēka cieņas principu, nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību, nedzīvi dzimuša bērna vecāku tiesības uz privāto dzīvi, kā arī izdarīti secinājumi un priekšlikumi par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos situācijas risināšanai.

In Latvia the children, stillborn by the 22nd week of pregnancy, are not registered in the birth register. The normative acts do not provide a possibility to the parents to bury or cremate the child, or take leave with the child in a proper and dignified way. As a result medical institutions often cremate these children along with medical waste. The Master's Thesis “Protection of fundamental rights of stillborn child and his parents” study this problematic situation. The principle of human dignity, right to life to an unborn child and the right to respect for private life of the parents of the stillborn child are deeply analysed. The conclusions and proposals for the necessary amendments to legal framework provide the solution to this problem.
Protection of fundamental rights of stillborn child and his parents
Keywords: Juridiskā zinātne; nedzīvi dzimis; spontānais aborts; tiesības uz dzīvību; cilvēka cieņa; privātā dzīve