Nepilngadīgā, kuram ir tiesības uz aizstāvību, tiesību īpatnības - Deļikatnaja, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba tēma “Nepilngadīgā, kuram ir tiesības uz aizstāvību, tiesību īpatnības tika izvēlēta, pamatojoties uz grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas piemērojami līdz ar Direktīvu 2016/800, kas paredz procesuālās garantijas bērniem, kuri ir aizdomās turētie vai apsūdzētie. Darbā ir apskatīta nepilngadība kā faktors, kas nosaka tiesību īpatnības kriminālprocesā, aizstāvības un pārstāvības institūts, procesuālā kārtība, ja nepilngadīgo iesaista izmeklēšanas darbību veikšanā, kā arī regulējums attiecībā uz procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām un kopsavilkuma. Ievadā ir izklāstīta darba tēmas aktualitāte un izvēles motivācija, noteikti darba mērķi un to sasniegšanai izvirzītie uzdevumi. Pirmajā nodaļā ir ietverts nepilngadīgā psiholoģiskais un krimināltiesiskais raksturojums. Otrajā nodaļā analizēts nepilngadīgā aizstāvības un pārstāvības institūts. Trešajā nodaļā ir apskatītas tiesību īpatnības kriminālprocesuālajā kārtībā, veicot izmeklēšanas darbības. Ceturtajā nodaļā ir aprakstīta procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgām personām. Kopsavilkums satur pētījuma rezultātā izvirzītās tēzes. Pētījumā izmantota juridiskā literatūra, publikācijas, tiesību akti un juridiskās prakses materiāli.

The Bachelor’s Theme “Legal aspects of minors who have the right to defence” was chosen, one the basis of an amendment to the Criminal Procedure Law applicable to directive 2016/800, which provides procedural guarantees for children who are suspects or accused persons. In this Theme minors are covered as a factor determining the legal aspects of the rights in criminal procedure, advocacy and representation, the procedure for involving a minor in the conduct of investigative activities, as well as the regulation of procedural enforcement of coercive measures. The Bachelor work consists of introduction, four chapters and summary. Introduction emphasises the actuality of this work and the choice motivation, defined the objectives of this research paper. The first chapter contains the psychological and criminal characteristics of the minor. The second section examines the Institute for the advocacy and representation of minors. The third section examines the legal characteristics of the criminal procedure in carrying out investigative acts. The fourth chapter describes the application of procedural coercive measures for minors. The summary contains thesis results. While writing author referred to legal literature, publications, legislation and materials of legal practice.
Legal aspects of minors who have the right to defence
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgais; aizstāvis; pārstāvis; izmeklēšanas darbības; procesuālie piespiedu līdzekļi