Teikuma struktūras pārmaiņas publicistikā - Lagzdiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Teikuma struktūras pārmaiņas publicistikā.Maģistra darba mērķis ir izprast, kādas izmaiņas teikuma struktūrā laika gaitā notikušas periodikā. Tika izvēlēti trīs žurnāli no dažādiem laika periodiem: 1940. gada 7. jūnija žurnāls «Atpūta», kas pārstāv laiku, kad aktīvi darbojās latviešu valodnieki, valoda tika kopta un normēta; 1976. gada janvāra žurnāls «Padomju Latvijas Sieviete», kas pārstāv padomju laiku ar krievu valodas ietekmi un 2009. gada 30. septembra žurnāls «Ieva», kas pārstāv mūsdienas. Iegūtie rezultāti tika saskaitīti un, pamatojoties uz tiem, veidoti grafiki, kuros uzskatāmi var ieraudzīt kopīgo un atšķirīgo teikumu uzbūvē, saikļu un saikļavārdu lietojumā, divdabju teicienu izvēlē u. c. Aplūkots arī žurnālos lietoto teikumu komunikatīvo tipu procentuālais sadalījums. Maģistra darba teorētiskais pamats ir latviešu valodnieku pētījumi par izteikumu sintaktiskās struktūras jautājumiem.

Sentence Structure Changes in Mass Media. The aim of the master paper was to figure out the changes the periodicals have undergone in the course of time. Three magazines of different periods of time were chosen: magazine «Atpūta» (1940, June 7) representing the time, when Latvian linguists were performing actively, the language was cultivated and standardized, magazine «Padomju Latvijas Sieviete» (1976, January) representing soviet time with the influence of Russian language, and magazine «Ieva» (2009, September 30) representing nowadays. The obtained results were summed up and on this basis graphs were made, demonstrating the common and distinctive in the structure of sentences, in the use of conjunctions and conjunctive words, in the choice of participial clauses etc. Percentage of communicative types of sentences in the magazines was also examined. The theoretical basis of master paper is the studies of Latvian linguists on problems of statements’ syntactic structures.
Sentence Structure Changes in Mass Media
Keywords: Filoloģija