Aleksandra Čaka izglītības ceļš un skolotāja darbs literatūrvēsturiskos kontekstos - Medne, Antra (Latvijas Universitāte, 2023)
Promocijas darba “Aleksandra Čaka izglītības ceļš un skolotāja darbs literatūrvēsturiskos kontekstos” mērķis ir, pamatojoties uz pieejamajiem dokumentiem, raksturot dzejnieka A. Čaka (īstajā vārdā Aleksandrs Čadarainis, 1901-1950) sarežģīto izglītības ceļupolitisko varu maiņas laikā 20. gadsimta pirmajā pusē, atklāt viņa skolotāja gaitas un to refleksijas daiļradē, kā arī revidēt pieņēmumus par A. Čaka agrīno iepazīšanos ar krievu modernistiem, precīzāk -dzejnieku Vladimiru Majakovski.Promocijas darbā analizētā tēma iepriekš ir maz pētīta. Tā ietver līdz šim maz zināmu vai nemaz nezināmu, nepublicētu avotu analīzi A. Čaka dzīves Krievijas posmā (1915-1922), studiju laikā Latvijas Universitātē (1924-1929), skolotāja gaitās Drabešos un lektora darbā RūdolfaEgles (1889-1947) Literatūras studijā (1935-1939). Pētījums fokusēts uz A. Čaka personības veidošanos Krievijas impērijas, Pirmā pasaules kara un Padomju Krievijas pirmajos izveidošanās gados (Rīga, Viru, Saranska un Penza, 1908-1922), kā arī Latvijas Republikas (1925-1939) laikā. Pētījums iezīmē vēsturisko, politisko un sociālekonomisko fonu, kas noteica A. Čaka personības attīstību, izaugsmi, akcentē viņa dzīves galvenos notikumus un raksturo līdzgaitniekus, kas rosināja viņa literārās intereses. Promocijas darbs ir starpdisciplinārs pētījums, tā izstrādē izmantotas kultūrvēsturiskā, biogrāfiskā, kultūrpoētikas jeb jaunā vēsturiskuma pētījuma metodes. Promocijas darba apjoms ir 150lappuses un tas sastāv no trim nodaļām. Tā saturs papildināts ar49fotoattēliem pielikumā

The aim of the dissertation “The educational path of Aleksandrs Čaks and his activity in teacher's job in literary and historical contexts” is to reveal and describe the complex educational path of the poet A. Čaks (real name Aleksandrs Čadarainis, 1901-1950) during the change of political power in the first half of the 20th century, to reveal the course of his teacher career and its reflection in his work, as well as to revise the assumptions about Čaks’ early acquaintance with Russian modernists, more precisely -the poet Vladimir Mayakovsky. The topic analysed in the dissertation is hardly ever studied. It includes the analysis of yet little known, unknown or unpublished sources in the period of A. Čaks’ life spent in Russia (1915-1922) and during his studies at the University of Latvia (1924-1929), as a teacher in Drabeši and as a lecturer at the Rūdolfs Egle (1889-1947) Literature Studio (1935-1939). The research focuses on the formation of A. Čaks’ personality in changing political conditions -during the Russian Empire, the First World War and the first years of Soviet Russia (Riga, Viru, Saransk and Penza, 1908-1922), as well as during the Republic of Latvia (1925-1939). The study outlines the historical, political and socio-economic background that determined A. Čaks personality development, growth and interests, as well as highlights the main events of his life and describes the contemporaries that stimulated his literary interests.The results of the dissertation have been presented at fourteen international scientific conferences in Latvia and abroad, the research has been approbated in eight books, e.g., detailing A. Čaks’ educational path, teacher's work, first steps in literature, which were important for his personality development and life experience. Cultural-historical, biographical, cultural poetics or new historicism research methods have been used in the development of thethesis. The volume of the dissertation covers 150 pages, it consists of three chapters, supplemented by an appendix including 49 photos.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Literatūrzinātne, folkloristika un māksla; Literatūrzinātne; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas*Language and Culture Studies, Mother Tongue studies, and Language Programmes