Izkļūšana no speciāliem lokāliem maksimumiem transportlīdzekļu maršrutēšanas problēmas risināšanā ar lokālās meklēšanas metodi - Naumovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2023)
Transportlīdzekļu maršrutizēšanas problēma (VRP) ir viena no izplatītākām problēmām transportēšanas un loģistikas nozarē. Daudzos uzņēmumos maršrutu plānošana joprojām ir atstāta vadītāju atbildībā, kas noved pie papildus izmaksām un CO2 emisijām. Problēmas, ar kuriem sastopas industrijā, bieži pieprasa smalko detaļu analīzi un iedziļināšanas biznesa realitātēs. Darbā tiek aplūkotas dažas no reālas dzīves problēmām, ar kuriem autors sastapās, strādājot maršrutu optimizācijas nozarē. Ir piedāvāti un implementēti divi risinājumi šo problēmu novēršanai.

Vehicle routing problem (VRP) is one of the most popoular problems in the field of logistics. In a large number of companies route planning is still driver's responisibility which leads to increased costs and additional CO2 emissions. Industrial size problems require in-depth analysis of various factors which are often uniqe for every specific business. In this thesis a few real-world problems from routing optimization sphere are reviewed and two solutions are suggested and implemented.
Escaping special local maxima in solving the vehicle routing problem by the local search
Keywords: Matemātika; VRP; lokālā meklēšana; optimizācija; maršrutu plānošana