Satversmes tiesas sprieduma izpildes teorētiskie un praktiskie aspekti - Romanovska, Vera (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijā līdzās prasībai pēc demokrātijas pastāv prasība pēc tiesiskuma, kura aizsardzībā Satversmes tiesai ir centrālā loma. Konstitucionālās kontroles mērķis ir konstitūcijas aizsardzība, taču to nav iespējams realizēt bez Satversmes tiesas spriedumu izpildes. Pēdējos gados Latvijā ir aktualizējies jautājums par Satversmes tiesas spriedumu izpildes efektivitāti un iespējamiem mehānismiem tā celšanā, jo ne vienmēr likumdevējs izvēlas veikt atbilstošas regulējuma izmaiņas. Darbā tiek pētīta Satversmes tiesas spriedumu izpilde teorijā un praksē, lai nonāktu līdz secinājumam par Satversmes tiesas spriedumu izpildes mehānisma ieviešanas nepieciešamību un lietderību Latvijā. Darbā secināts, ka ir vairāki mehānismi, kas varētu tikt normatīvi regulēti un izveidoti Latvijā, taču atzīstams, ka tie visticamāk nepildītu savu funkciju sabiedrībai nozīmīgos, jūtīgos un politiskos jautājumos.

In Latvia, alongside the demand for democracy, there is the demand for the rule of law, in the protection of which the Constitutional Court plays a central role. The aim of constitutional review is to protect the Constitution, but it cannot be realised without the enforcement of judgments of the Constitutional Court. In recent years, the question of the effectiveness of the enforcement of the judgments of the Constitutional Court and the possible mechanisms for its improvement has been raised in Latvia, because the legislator does not always choose to make appropriate changes to the regulation. The master's thesis examines the enforcement of the judgments of the Constitutional Court in theory and practice in order to reach a conclusion about the necessity and usefulness of implementing the mechanism of the enforcement of the judgments of the Constitutional Court in Latvia. In the master's thesis is concluded that there are several mechanisms that could be normatively regulated and established in Latvia, but it is to be recognized that they would probably not fulfill their function in important, sensitive and political issues for the society.
Theoretical and practical aspects of enforcement of the Constitutional Court Judgement
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes tiesas spriedums; Satversmes tiesas sprieduma izpilde; uzticība Satversmes tiesai; demokrātiska tiesiska valsts; sprieduma izpildes mehānisms