Saldus un Brocēnu pilsētu mijiedarbība - Rudzīte, Inita (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā pētīta pilsētu mijiedarbība starp tik ģeogrāfiski tuvām pilsētām- Saldu un Brocēniem kopš 1992. gada, kad Brocēnu pilsēta ieguva pilsētas tiesības. Tā veicinājusi pilsētu straujāku attīstību, piemēram, pilsētas dzīvojamo māju būvniecību, dažādu kultūras un administratīvo centru izbūvi. Līdz ar to, rodas nepieciešamība saprast, kādi ir galvenie apstākļi, kas veicina abu pilsētu savstarpējās saites un mijiedarbību, kā arī, kā abas pilsētas viena otru ietekmē. Tādejādi autore par darba mērķi izvirzījusi caur vēsturisko skatījumu un pilsētu likumsakarībām atrast abu pilsētu kopējo mijiedarbību un pilsētu saites, pie kurām abas pilsētas ir attīstījušās un turpina attīstīties. Darba mērķa sasniegšanai autore izmanto ne tikai esošos rakstiskos un elektroniskos informācijas avotus, bet darba gaitā veic iedzīvotāju anketēšanu gan Saldus pilsētā, gan Brocēnos. Anketēšana sniedz ieskatu par vietējo iedzīvotāju viedokli saistībā ar pilsētas attīstību saistītiem jautājumiem, kā arī, atspoguļojas iedzīvotāju svārstmigrācija gan uz Saldus, gan Brocēnu pilsētām. Darbs atspoguļots sešās galvenajās nodaļās. Pirmajā un otrajā nodaļā tiek apskatīta teorētiskā bāze par pilsētām un to veidošanos, trešajā- izmantotie dati un metodes, savukārt, pārējās nodaļās tiek apskatīts Saldus un Brocēnu salīdzinājums, kopīgās saites. Darba nobeigumu veido sestā nodaļa, kurā tiek analizēts aptaujāto iedzīvotāju anketu izvērtējums. Bakalaura darba atslēgas vārdi: Saldus, Brocēni, pilsēta, mijiedarbība, kopīgās saites.

In bachelor`s work interaction between Saldus and Broceni, two towns that are situated geographically close to each other, have been investigated for the period since 1992 when Broceni got the rights of the town. That has promoted faster development of the towns, for example, construction of dwelling houses, as well as building of cultural and administrative centres. Therefore it is neccessary to understand main circuumstances that promote mutual interaction and links between the towns, as well as how the towns implement each other. The author of the work have stated the target to find mutual interaction and common links between both towns how they have been developing through historical aspect and regularities. The author uses not only written and electronical information sources but also questionnaire of inhabitants in Saldus and Broceni. The questionnaire gives an insight into inhabitants` opinion about development issues of the towns, as well as reflects push –pull migration to Saldus and Broceni towns. The work consists of six main parts. In the first and second chapter there is theoretical basis about the towns and their foundation and development; in the third chapter –used data and methods. In the other parts there is given comparison of Saldus and Broceni, their common links. In the final part or the sixth chapter there is given an appraisal of the inhabitants` questinnaires. Key words: Saldus, Broceni, town, interaction, common links.
Interactions between Saldus and Brocenu Towns
Keywords: Ģeogrāfija