Dzeramnaudas problēmjautājums Latvijas un citu valstu nodokļu politikas aspektā - Grants, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2015)
Katru gadu Valsts ieņēmumu dienesta redzeslokā ir apmēram 20 000 privātpersonas, kas dzīvo pāri saviem līdzekļiem. To pierādīt, Valsts ieņēmumu dienests spēj, tikai veicot nodokļu auditu. VID šajā jomā specializējušies 40 darbinieki, kas gadā spēj veikt apmēram 60 auditus. Daļa no redzeslokā esošajām personām, iespējams, ir darba ņēmēji, kas regulāri saņem dzeramnaudu. Diplomdarba mērķis ir, izanalizējot dažādu valstu taksācijas sistēmas skatījumu uz saņemtās dzeramnaudas problēmjautājumu, izstrādāt modeli kā modificēt Latvijas taksācijas sistēmu, lai darba ņēmēji, kas saņem dzeramnaudu, to deklarētu, kā arī lai darba devēji savās telpās nepieļautu dzeramnaudas saņemšanu un nedeklarēšanu, kā arī IIN nenomaksāšanu. Aptvert iespējamos nenomaksāto nodokļu apjomus Valstī no ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošajiem darba ņēmējiem.

Every year the State Revenue Service (SRS) in its sight has about 20 000 individuals who live beyond their means. To prove that, the SRS is capable of carrying out tax audits. SRS has only 40 personnel who are specialized in particular field and they are able to carry out about 60 audits a year each. One part of the individuals in sight, possibly, are employees who regularly receive tips. The aim of this Bachelor thesis is to analyze tax policy perspective on tips received of other countries and to develop a proposal to modify the tax policy in Latvia so that employees who receive tips declare them and employers does not allow employees to receive tips and does not declare or pay taxes on them while working in their premises. To cover the amount of possible unpaid taxes from the employees that work in public sector of food services.
Issue of received tips in taxation policy perspective of Latvia and other countries
Keywords: Ekonomika; Nodokļu politika; Dzeramnauda; Izvairīšanās no nodokļiem; Iedzīvotāju ienākuma nodoklis; Gada ienākumu deklarācija